Dinci-faşist AKP-MHP koalisyonunun katillere, tecavüzcülere af getiren yasa tasarısına baro başkanlarından bir tepki daha geldi.
Meclis Genel Kurul'unda bugün görüşülmesine başlanan ve vekillerin konuşmalarıyla tepkilere konu olan yasa teklifi, yarın saat 14.00’te görüşülmeye devam edilecek. Öte yandan yasa teklifiyle ilgili 20 baronun başkanı ortak açıklama yaparak yasadaki ayrımcılığa son verilmesini istedi.
Açıklamada, infaz yasasında değişiklik öngören kanun teklifinin sadece ceza indirimini kapsamadığı, esaslı düzenlemeler içerdiği ifade edilerek “Taslakta infazın uygulanmasına ilişkin bir kısım lehe düzenlemelerle birlikte evrensel hukuk kurallarını ihlal eden düzenlemelerin de olduğu görülecektir” denildi.
Türkiye’de hapishanelerdeki doluluk oranının kapasitenin üzerinde olduğu hatırlatılan açıklamada, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin tutuklu sayılarını azaltma çağrılarına değinildi.
“Uluslararası hukuk kriterlerine aykırı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK), katı ve taraflı uygulanması” nedeniyle çok sayıda kişinin siyasi iktidarı eleştirdiği, muhalif kimliği, siyasi faaliyet ve düşünceleri üzerinden keyfi bir şekilde tutuklu olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu vurgu yapıldı:
“Sağlık kaynaklı bir durumda ayrım yapılması doğru ve adil olmayacaktır. Koronavirüs ayrım gözetmeksizin her kesimden insana bulaşmaktayken, infazda eşitsiz ve ayrımcı bir düzenleme yapılması, bazı suçtan mahkum olanlara siz cezaevinde kalın, hayati tehlikeniz sürsün; denilmesi anlamına gelir ki, bu durum sosyal, demokratik hukuk devletinde mazur görülemez ve asla kabul edilemez. Kaldı ki yasa teklifi bu haliyle meclisten çıkıp kanunlaşsa dahi hukukun eşitlik ve ayrımcılık yasağı ilkelerini ihlal nedeniyle Anayasa Mahkemesince kapsamın genişletilmesi kuvvetle muhtemeldir. Unutmamak gerekir ki, her suçun işlenişine ve ağırlığına göre ceza verilmesi, yani cezanın kişiselleştirilmesi, ceza hukukunun görevidir; infaz hukukunun değil.”
Açıklama, mecliste Genel Kurul’da görüşülmekte olan kanun teklifinde değişikliğe gidilmesi çağrısıyla “Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden, kanun önünde eşitliğin sağlanmasını talep ediyoruz” denilerek son buldu.
Açıklamayı imzalayan baro başkanları şu şekilde:
- Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük
- Adıyaman Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu
- Ağrı Barosu Başkanı Av. Salih Aydın
- Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan
- Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal
- Batman Barosu Başkanı Av. Abdulhamit Çakan
- Bingöl Barosu Başkanı Av. Hanifi Budancamanak
- Bitlis Barosu Başkanı Av. Fuat Özgül
- Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın
- Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı
- Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan
- İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel
- Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik
- Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz
- Muş Barosu Başkanı Av. Feridun Taş
- Siirt Barosu Başkanı Av. Nizam Dilek
- Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Abdullah Öncel
- Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi
- Tunceli Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin
- Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar