İnfaz düzenlemesi TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti

AKP-MHP koalisyonu tarafından hazırlanan ve iktidar yanlısı katilleri, mafya liderlerini ve tecavüzcüleri salıvermeyi öngören infaz düzenlemesi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Nisan 2020
  • 15:59

AKP-MHP koalisyonunun iktidar yanlısı katilleri, tecavüzcüleri, çete-mafya liderlerini serbest bırakmak için hazırladığı infaz düzenlemesi Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti.

Geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlanan ve AKP-MHP koalisyonu içerisinde çatlak oluşması nedeniyle ötelenen infaz kanununa yönelik değişiklik süreci, koronavirüs salgını nedeniyle yeniden raftan indirilmişti. Katilleri, çeteleri ve tecavüzcüleri serbest bırakmayı ön gören düzenleme “Af Yasası” olarak da tanımlanıyordu.

Koronavirüs salgınını fırsat bilen AKP-MHP koalisyonu yasa tasarısının içeriğini de genişleterek Meclis Adalet Komisyonu’na sunmuştu. 4 Nisan günü toplanan komisyon tasarıyı onayladı.

Yayınların hapishanelere girişine yeni kısıtlamalar getiriliyor

Yeni düzenlemeyle birlikte hapishanelere kabul edilen yayınlar için kısıtlamalar getirildi. Söz konusu kısıtlamalar ise şu şekilde tanımlandı:

“Kurum disiplinini, düzenini veya güvenliğini bozan ya da tehlikeye düşüren, hükümlülerin iyileştirilmesi amacına ulaşmayı zorlaştıran yahut müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayın hükümlüye verilmeyecek.

Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) veya Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) almayan süreli ve süresiz yayınlar ile Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler, ceza infaz kurumuna kabul edilmeyecek. Yabancı dilde yayımlanmış gazete ve dergilerin ceza infaz kurumuna kabul edilmesinde Adalet Bakanlığı yetkili olacak.”

Salgın koşullarında bile ayrımcılık

Koronavirüs salgını hapishanelerde tutulan yüz binlerce insanın yaşamını tehdit ediyor. İnfaz yasasında yapılan değişiklik ise salgının hapishanelerde yaratacağı yıkımı sözde hafifletmeyi amaçlıyor.

Fakat Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçen yasa tasarısı AKP-MHP koalisyonunun derdinin yüzbinlerce mahpusun yaşamı olmadığını, tersine bu konuda ne denli riyakâr ve ayrımcı bir tutum içerisinde olduklarını gösterdi.

Zira, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen infaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu'nda da kabul edilirse iktidar destekçisi katiller, tecavüzcüler, mafya babaları, uyuşturucu-silah kaçakçıları sokaklara salınacak; devrimciler, ilericiler, Kürt hareketi mensupları, muhalif gazeteciler ise tecrit altında tutulmaya devam edecek.