Muhalefet partilerinin utanç verici teslimiyeti

Burjuva sınırlarda olsa bile, muhalefet aritmetikle ilgili bir sorun değil siyasi bir tutum, bir eylemdir.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Nisan 2020
  • 19:30

AKP-MHP koalisyonu dinci-faşist fıtratına uygun bir af yasası çıkardı. AKP’li Cumhurbaşkanı’nın onaylamasıyla kadın-çocuk tecavüzcüleri, katiller, mafya-çete reisleri, dolandırıcılar, kara para aklayanlar, yağmacılar, ihaleye fesat karıştıranlar sokaklara salınmaya başladı. Bu arada AKP-saray rejiminin muhalifleriyle gerçekleri yazan gazeteciler ise zindanda tutulmaya devam edecek.

Af yasası meclisin üçte ikilik çoğunluğunun onayını gerektirdiği için “İnfaz Yasası” adını kullandılar. Yasayı mecliste onaylayan AKP-MHP milletvekilleri, bir engele takılmadan ( yasa, 51 ret oyuna karşı 279 kabul oyuyla meclisten geçti) hedefe ulaşmanın rahatlığıyla “kutlama” yaptılar. Kutlama yapmaları iğrenç bir kepazelik olsa da, dinci-faşistlere uygun bir davranıştı. Zira MHP uzun süreden beri katillere, mafya-çete reislerine af çıkartmak için uğraşıyordu. AKP ise çocuk-kadın tecavüzcülerini, hırsızları, yağmacıları, rüşvetçileri kurtarmak için uygun anı kolluyordu. Korona salgınını istismar ederek sefil emellerine ulaştılar.

***

AKP-MHP koalisyonu kendine yakışanı yaptı da parlamentodaki “muhalefet” partileri neler yaptı?

Elbette HDP’den de CHP’den de af yasasına muhalefet eden milletvekilleri ya da parti yöneticileri oldu. Sert eleştiriler yönelttiler. Bazı oturumlarda dinci-faşist milletvekilleriyle sürtüşmeler de yaşandı. Bu tür çıkışlar olmakla birlikte, meclisin aritmetiğine takılan bir muhalefet anlayışının egemen olduğu, oylama günü gözler önüne serildi. Tüm partiler düpedüz yelkenleri indirdi

Bu meclis aritmetiğinde muhalefet partilerinin tüm milletvekilleri oylamaya katılsaydı yine de yasanın geçmesi engellenemezdi. Ancak burjuva sınırlarda olsa bile, muhalefet aritmetikle ilgili bir sorun değil siyasi bir tutum, bir eylemdir. Yasanın geçmesi engellenmezdi ama dinci-faşistler rezil edilebilirdi. Rejimin katillere, tecavüzcülere, mafya reislerine özel bir af çıkarttığı, böyle bir affın ise gayrı meşru olduğu hem topluma hem dünyaya gösterilebilirdi.

Oysa tabloya bakıldığında muhalefet partilerinin bu iddiadan tamamen uzak oldukları görülüyor. Belli ki meclis aritmetiğine teslim olmuşlar. Nitekim af yasasına karşı oy kullanan milletvekili sayısı sadece 51’di. Mecliste 139 milletvekili olan CHP’den oyalamaya 19 kişi –biri yanlışlıkla evet oyu verdi- katıldı. 61 milletvekili olan HDP’den 24 kişi katıldı. 38 İyi Parti milletvekilinden ise 8 kişi oylamaya katıldı. 51’nci kişi, ret oyu kullanan Bağımsız Milletvekili Cihangir İslam’dı.  

Af yasası karşısında sergilenen tutum, parlamenter muhalefetin dinci-faşist koalisyon karşısında utanç verici bir teslimiyet içinde olduğunu gözler önüne sermiştir.