Kobanê davasında 5. gün

Kobanê Davası'nın 3. duruşmasının 5. günü mahkeme sürüyor. Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ ve Gülten Kışanak Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin konuştu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Haziran 2021
  • 14:00

Kobanê Davası'nın 3. duruşmasının 5. günü Sincan Hapishanesi Kampüsü'nde bulanan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ ve Gülten Kışanak Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin konuştu.

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Duruşma sürerken HDP’ye dönük katliamlar sürüyor. Bu katliam davası haline geldi” dedi. Gültan Kışanak ise “Deniz, kadın özgürlük mücadelesinin bayrağıdır” diye belirtti.

Tuncel: “Korkunç politik bir cinayete tanıklık ettik”

Tutuklu yargılanan DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel İzmir’de HDP il binasına yapılan saldırıya değinerek, “korkunç politik bir cinayete tanıklık ettik” dedi.

Tuncel konuşmasının devamında katliamın asıl sorumluları üzerine şunları söyledi: 

“Elini kolunu sallayarak ve güvenliğin aldığı binamıza giriyor ve katliam yapıyor. 40 kişinin katılacağı bir toplantı planlanmıştı. Bu toplantı iptal edilmeseydi şu an daha fazla insanın katledildiğini konuşacaktık. Bunların hepsi Kürt düşmanlığının sonucudur. Bu ülkeyi yönetenler özellikle Cumhur İttifakı Kürtlere karşı her ağzını açtığında ‘terörist’ diyor. Milletvekili hakkında her gün ithamda bulunuyor. Parti kapatmaya davet edenler, partimizin önünde oturma eylemi çağrısı yapanlar bundan sorumludur.”

Yüksekdağ: “Biz bu davanın siyasi kumpas davası olduğunu söyledik.”

DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ söz aldı. İzmir’de partilerine yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ı anan Yüksekdağ şunları ifade etti:

“Davanın gidişatı bizim ve sizin açısından hatırlatılması gereken bir hakikati var. Bu bir provokasyon davasıdır. Bu provokasyon içinde bu davayı sürdürmeye çalışıyorsunuz. Kobanê sürecinde bizim hakkımızda açılan dava ve bir haftadır gerçekleşen dava figüran değiştirilerek güncelleniyor ve yeni bir Kobanê provokasyonu düzenleniyor. Bunun sorumluları Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’dir. Bu azmettiricilerin HDP ve milyonlarca halka karşı bir linç girişimidir. Biz bu davanın siyasi kumpas davası olduğunu söyledik.”

Kışanak: “Deniz kadınların mücadelesinde yaşayacak”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, katledilen Deniz Poyraz’a anarak konuşmasına başladı. Kışanak şunları ifade etti:

 “Deniz kadınların mücadelesinde yaşayacak. Sonsuza kadar kadın özgürlük mücadelesinde kalacak. Kadınları asla ve asla sindiremeyecekler, susturamayacaklar.  IŞİD orada insanlık suçu işledi. Kadınları kaçırdılar, tecavüz ettiler ve köle olarak kullandılar. Tüm bunlara rağmen kadınların mücadelesini durduramadılar. Şengal’de yaşananlar Kobanê’de yaşanmasın diye çağrı yaptık. Bu dava İŞİD zihniyetiyle açılan bir davadır ve bu zihniyet bugün Deniz Poyraz’ı katletti. Bu zihniyetin arkasında duranlar bizi burada yargılamaya çalışanlardır. Nerede bu memleketin yürekli savcıları, nerede bu devletin sahibiyim diye ortalıkta gezenler?”

Deniz’i katleden kişinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve SADAT’tan cesaret aldığını kaydeden Kışanak, şöyle devam etti:

“Bu cinayetin üstünü örten Kobanê’de katledilen masum insanların üzerine kontrgerilla güçlerini sürdüler. Bundan cesaret alıyorlar. Deniz’in katilleri bunlardır. Deniz’in katili sadece o tetikçi değil, katilini çok iyi biliyoruz. Bu davayı kim kumpas davası olarak önünüze koyduysa, o çetelerin elinden tutup Suriye’de Kürtlere karşı kim savaştırıyorsa, katilin sosyal medyada silahlı fotoğraflar yayınlanmasına kim izin verdiyse Deniz’in katilleri onlardır. Siz de bu davayı kabul ederek suça ortak oluyorsunuz. Bu gerçekliğin üzerine kapatma davasıdır. Bu insanlar son derece demokratik insani bir taleple çıktılar. IŞİD, insanları katletmesin diye çıktılar. Orada ‘insanların katledilmesine göz yumamam sen de göz yumma’ diyen insanların üzerine provokasyonları kim saldı bunu bulun.”

“İnsanlık dramına sessiz kalamazdım”

Mahkemeye SEGBİS'le bağlanan Figen Yüksekdağ'ın ardından HDP Urfa eski Milletvekili İbrahim Binici, HDP İzmir il binasına yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ı anarak başsağlığı diledi. Ardından Binici şunları söyledi: 

“Hayatımın her döneminde şiddetin her türlüsüne karşı durdum. 6-8 Ekim’de meydana gelen olaylardan dolayı yargılanıyor olmak utanç vericidir. Kobanê’de yaşanan insanlık dramına duyarsız kalamazdım. Buna duyarlı olmak için ne bölgede olmak ne de milletvekili olmak gerekir.” 

Binici’nin savunmasının ardından çapraz sorguya geçildi. Ardından Binici’nin avukatı Kemal Binici konuştu. Avukat Binici İzmir'de yaşanan saldırıyı kınadı. Binici, iddianamenin içeriğini eleştirdi.

HDP eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Pervin Oduncu, söze katledilen Deniz Poyraz’ı tanıdığını, annesi Fehime Poyraz’ın da çalışma arkadaşı olduğunu belirterek, başsağlığı dileğiyle başladı. Yargılanmak istenenin "çözüm süreci" olduğunu vurgulayan Oduncu davanın hukuksal bir değeri olmadığını ifade etti.

Ardından Oduncu’nun avukatı Zeynep Sedef Özdoğan söz aldı. Oduncu ve Binici’nin avukatı Yezdan Aydın konuşmasının ardından mahkeme heyeti, bir kısım siyasetçilerin aynı cezaevine alınmaları talebine yönelik daha önce yazı yazılmasından kaynaklı talebi reddetti. 

Heyet kararında ayrıca, “Bir kısım sanık müdafilerinin duruşma salonu içerisindeki polislerin duruşma salonundan çıkarılması" talebini reddederek, 21 Haziran’a dek duruşmaya ara verdi.