Kobanê davasında 3. oturum

Kobanê Davası’nın ikinci duruşmasının üçüncü oturumunda avukatlar savunma yaptı ve bir sonraki duruşma 14 Haziran’a ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mayıs 2021
  • 12:20

Ankara Sincan Kampüs Hapishanesi’nde bulunan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 2. duruşmasının 3. oturumu başladı.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, mazeret bildirerek katılmadıkları duruşmaya diğer katılımcılar SEGBİS’ile bağlandı. Tutuksuz yargılanan Gülfer Akkaya ise sağlık sorunlarından dolayı duruşmaya katılmadı.

“Mahkemeden çekilin”

Duruşma avukat Cemile Turhallı Balsak şu ifadeleri kullanarak belirttiği reddi hakim gerekçelerinin sunumuyla başladı:

“26 Nisan’da duruşma başladı, kendimizin müdafi olarak hakimin reddine ilişkin taleplerimiz vardı ama müvekkilim Sebahat Tuncel’e verdiğiniz süre sonrasından kendisi de burada ayrıntılı beyanlarda bulundu. Bunların kayıtları SEGBİS ile yapıldı, müvekkilim Alp Altınörs’ün de dün belirttiği hususların karara bağlanmasını istiyoruz. Heyetin reddine ilişkin olarak dün Alp Altınörs’ün hakimin reddine ilişkin talepleri oldu. Biz bir an önce Alp Altınörs’ün ve Sebahat Tuncel’in reddi hakim talebine ilişkin yapmış oldukları açıklamalar nedeniyle çekilmenizi istiyoruz. Çekilmeyecekseniz, dosyanın üst mahkemeye gönderilmesini talep ediyoruz.”

Talep daha önceden kabul edilmediği için avukatların savunmalarıyla duruşma devam ediyor.

“Silahlar altında savunma yapıyoruz”

 HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ruken Gülağacı yaptığı savunmada şunları ifade etti:

“Silahlar altında yargılama yapmaya zorlamamalısınız. CMK der ki, ‘Fazla sanıklı dosyalarda şehir içinde bir duruşma salonu hazırlanabilir’ diyor ama Ceza İnfaz Kurumu demiyor. Usule uygun, yasaya uygun davranıyorsanız bunu bize göstermek zorundasınız. Siz görmüyor olabilirsiniz ama biz burada silahlar altında savunma yapıyoruz, aramalardan geçiyoruz. Çevik kuvvet ile müştekiler bizim yanımızda silahlarla oturuyorlar. Bakın burada müvekkillerimizle görüşemiyoruz aramızda jandarma var.”

HDP MYK üyesi Berfin Özgül Köse ve eski milletvekili Emine Beyza Üstün’ün avukatı Nuray Özdoğan, reddi hakim talebini yineleyerek, yargılamanın bir tiyatroya dönüştüğünü vurguladı.

Tutuklu yargılanan Bircan Yorulmaz’ın avukatı Atilla Bahçıvan “Gençlerin dediği gibi ‘Sizin talimatla hareket ettiğinizden eminim ama ispat edemem’ Ama dahası iddianame de bunu söylüyor. İddia ortaya koyuyor ama ispat edemiyor” dedi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile tüm tutukluların avukatı Hadi Cin, duruşmaya Antalya’dan SEGBİS ile bağlanarak şunları söyledi:

“Tüm kamu önünde size talimat verdiler. Bu suç önce size karşı işlendi. Siz dediniz ki biz kimseden korkmuyoruz eğer korkmuyorsanız bugün ara kararınızda size karşı işlenen bu suça dair suç duyurusunda bulunursunuz.”

 “Aklımızla alay etmeyin”

Tutuklu yargılanan HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt’ün avukatı Erhan Ürküt, duruşmaya Diyarbakır’dan SEGBİS aracılığıyla bağlandı.

HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli’nin avukatı Mustafa Kemal Baran mahkeme heyetine şunları söyledi:

"'Talimat verildiğini ispatlayın' dediniz. Hiç kimse böyle bir şey yapmaz. Kimse bir peçeteye yazarak bu talimatı size vermez. Aklımızla alay etmeyin. Biz talimat aldığınızı şuradan anlıyoruz; iddianamede olmayanları tensip zaptıyla delile dönüştürmeleriniz, AİHM kararının gereğini yapmamanız, reddi hakim sebepleri gereği bu talimatı aldığınızı görüyoruz. CMK’yi bize anlatıyorsunuz ama yargı birliği var, yargıya müdahale girişimi var. Bir savcı da mı suç duyurusunda bulunmaz. Bulunmamasının sebebi talimat aldığınızın sebebidir."

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan HDP eski saymanı Zeki Çelik’in avukatı İffet Aktaş ve salonda hazır bulunan HDP eski milletvekili İbrahim Binici’nin avukatı Kemal Cihat Binici de tahliye talebinde bulundu.

Bir sonraki duruşma 14 Haziran’a ertelendi

Avukat Mesut Özer, Avukat Maviş Aydın’n ardından Ayşe Yağcı ve Ayla Akat Ata’nın avukatı Şevin Kaya, savunma yaptı.

Duruşmaya Diyarbakır’dan SEGBİS aracılığıyla katılan Kürt siyasetçi Gülten Kışanak’ın avukatı Cihan Aydın, avukat Mesut Beştaş, duruşmaya SEGBİS ile bağlanan siyasetçiler Gültan Kışanak, Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mehmet Emin Aktar’n savunmalarının ardında mahkeme ara kararı iddia makamının mütalaasını almadan açıkladı.

Mahkeme heyeti şu kararları verdi:

“Yargılananlar ve savunanların amacı yargılamayı sürüncemede bırakmak olduğu anlaşıldığından reddi hakim talebinin geri çevrilmesine, tutuklu yargılanan tüm sanıklara ilişkin delillere dair bir değişiklik olmadığından tutukluluk hallerini devamına, adli kontrol şartı uygulamasının devamına, tutukluların reddi hakim taleplerine dair üst mahkemenin kararının beklenmesine karar verildi. Ret taleplerinin geri çevrilmesine karar verildiğinden, 1 haftalık süre içinde itiraz yolunun açık olduğuna, devam eden günlerde duruşmanın 2 hafta aralıksız devam edecek şekilde bırakılmasına.”

Bir sonraki duruşma 14 Haziran’a ertelendi.