Avrupa’da “Katliam yasası”na karşı protestolar

Sokak hayvanlarının katledilmesini öngören yasa tasarısına karşı yüzlerce kişi, en az altı ülkede eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Temmuz 2024
  • 22:30

Meclis'te ilk beş maddesi kabul edilen “Katliam Yasası”, hafta sonu boyunca Avrupa'nın farklı ülkelerinde Türkiyeli örgütlerin ve göçmenlerin çağrılarıyla protesto edildi. Eylemlere Türkiyeli göçmenlerin yanı sıra hayvan hakları savunucuları, dernekler ve siyasi partiler de katıldı. Yakalama, kısırlaştırma, aşılatma ve geri bırakma yönteminin uygulanması talep edilen eylemlerde “Katliam Yasası”nın geri çekilmesi için çağrısında bulunuldu.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da onlarca hayvan hakları savunucusu Dam Meydanı'nda eylem yapıldı. Eyleme, hayvan hakları ihlallerine karşı mücadele eden Save Animals hareketi ve Party for the Animals partisi de katıldı. Meydanda ayrıca Alfa Arama Kurtarma Derneği, Stichting AdoptNL ve WOF Rescue Vakfı gibi kuruluşlar da yer aldı.

“Katliam Yasası”nın parti ayrımı gözetmeksizin bir hayvan hakları ihlali olduğunu belirten eylemciler, yasanın Türkiye'nin de taraf olduğu Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) anlaşmalarına aykırı olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu vekili Anja Hazekamp ile birlikte TBMM'ye gönderdiği mektupta yakalama, kısırlaştırma, aşılatma ve geri bırakma yönteminin en etkili yöntem olduğunu vurgulayan Hollanda milletvekili Ines Kostić de eyleme destek verdi. Vekiller, yasa dışı çiftleştirme ve ticaretin de durdurulmasını talep etti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ünlü Piccadilly Circus meydanında eylem yapıldı. Eylemde söz alan İngiliz hayvan hakları savunucusu Dominic Dyer, “Hayvanları düşünen, insanları da düşünür. Güçlü hayvan hakları yasaları olan bir ülkenin, güçlü insan hakları yasaları da olur” ifadelerini kullandı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de de yasaya karşı çıkan eylemciler Brandenburg Kapısı'nın önünde buluştu. Berlin Patililer grubunun düzenlediği miting için onlarca kişinin doldurduğu alanda, “Sorumluluk alın, canları değil” sloganları yükseldi. Eylemde hayvan ticaretinin durdurulması ve üretiminin yasaklanması talebi yinelendi.

İrlanda'nın başkenti Dublin'de Türkiye Büyükelçiliği önünde eylem yapıldı.

İspanya'nın en büyük şehirlerinden Barselona'daki Türkiye Konsolosluğu önünde ise TİP İspanya örgütünün hayvan hakları savunucuları ile birlikte düzenlediği eylemde “katliama hayır” dendi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Parlamento Binası önünde toplanan yaşam hakkı savunucuları da yasanın geri çekilmesini talep etti.