Kadıköy’de hayvan hakları için buluşma…

“Bu yasayı durduracağız!”

Kadıköy'de hayvan katliamı yasasına karşı “Bu yasayı durduracağız!” şiarlı İstanbul buluşması gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Temmuz 2024
  • 22:00

İstanbul Kadıköy'de hayvan katliamı yasasına karşı “Bu yasayı durduracağız!” şiarlı İstanbul buluşması gerçekleştirildi.

Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılan eylemde “Toplayamazsın, hapsemezsin, öldüremezsin!” yazılı ana pankart açıldı. Eyleme BDSP’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

Yaşam için Yasa İnisiyatifi adına yapılan konuşmada hayvan hakları mücadelesinin diğer hak mücadeleleri kadar önemli olduğuna vurgu yapılarak inisiyatifin kuruluş süreci aktarıldı. Konuşmanın devamında hayvan cinayetlerinin politik olduğuna dikkat çekilerek siyasi partilere sorumluluk çağrısı yapıldı. “Acilen hayvan hakları bakanlığı kurulsun” denilen konuşmada yasanın yarın (28 Temmuz) 14.00’de Meclis’e geldiği duyuruldu. Konuşmada son olarak Erdoğan’a seslenilerek “Size bir canımızı vermeyeceğiz, bu yasayı tarihin çöplüğüne göndereceğiz” denildi.

Ardından İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi adına yapılan konuşmada “Bize azınlık diyenler buraya baksın! Buradayız, bu yasaya geçit vermeyeceğiz” denildi.

Veteriner hekimler adına yapılan konuşmada sokakta mücadelenin çok değerli olduğu vurgulandı. Konuşmanın devamında yasanın bilimsel olmayan yanlarına ilişkin bilgi verildi.  “Neye göre saldırgan köpekleri toplayacaklar? Veteriner hekimler kiralık katil değil” denilen konuşmada şunlar ifade edildi: “Kuduz hastalığına karşı mücadele dedikleri tamamıyla yalan. Kuduza karşı sürü bağışıklığı vardır. Bu yasa sürü bağışıklığına karşı tehdittir… …Biz veterinerler gönüllüyüz, kısırlaştırırız, 3 ayda bitiririz”

Mecliste “Yasaya hayır” yanıtı veren milletvekillerinin isimleri okunarak teşekkür edildi. Eylemde okunan açıklamada eylemcilere yönelik “elit” ithamlarına, barınakların güncel durumuna değinilerek şöyle devam edildi:

“Çünkü onlar da bu soykırım yasasını hiçbir meşru argümanla savunamayacaklarının farkında. Toplumu kendi söylemleriyle manipüle etmek istiyorlar. İktidarın kullanışlı aparatı olmaktan başka hiçbir vasfı olmayan yandaş medya ve troller de “ötanazi yasa teklifinden çıkarıldı” diye yanıltıcı haber yayarak toplumda hayvanlara yönelik soykırımdan vazgeçildiği algısı yaratmaya çalıştı.”

Açıklamanın devamında yasaya ve gelinen sürece ilişkin bilgi verilerek şunlar ifade edildi:

“Tarihe bir kara leke olarak geçen bu teklifin yasalaşmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ancak şunun da altını özellikle çizmek istiyoruz: Bu teklif yasalaşsa bile bu mücadele bitmeyecek! Tek bir dostumuzun tüyüne dokundurmayacağız! Bir yandan demokratik ve kitlesel tepkimizi yükseltmeye devam ederken, bir yandan da mahalle mahalle dayanışmamızı örgütleyeceğiz. Şimdi, hemen bugünden itibaren, mahallelerimizde, sokaklarımızda örgütlenme zamanı! Yaşam için Yasa ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatiflerini takip edin, mahallelerimizde hayvan dayanışmalarını hep birlikte örgütleyelim, bu dayanışmayı büyütelim!”

Eylem müzik ve sloganlarla bitirildi. Ardından sloganlarla Kadıköy sokaklarında yürüyüş yapıldı.

Kitlesel ve coşkulu geçen eylem boyunca “Katliam yasasına ses çıkar!”, “Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük!”, “Direne direne kazanacağız!” “Katil AKP hesap verecek!”, “Hükümet istifa”, “Çek, Çek, yasayı çek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul