Akdeniz’de yeniden gerilim tırmanıyor: Yunanistan ve Fransa’dan ortak tatbikat

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Türkiye'yi diyaloga çağırarak bölgeye daha fazla asker sevk edeceğini açıklamasının ardından bugün Yunanistan ve Fransa bölgede ortak askeri tatbikat düzenliyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ağustos 2020
  • 17:09

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerine hegemonya kavgası kızışıyor. Emperyalist kapitalist tekellerin ve devletlerin yanı sıra Türkiye’nin ve Yunanistan’ın da aralarında olduğu bölge devletleri arasındaki rekabet, askeri hamleler eşliğinde çatışma olasılığı da tırmandırılarak keskinleşiyor.

Bölgedeki yağmadan pay kapmak isteyen kapitalist devletler kendi halklarını karşı taraftaki devletlere karşı kışkırtmaya çalışırken, tümü de bölge halklarını adım adım yeni bir çatışmaya doğru sürüklüyor.

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Navtex ilanıyla sismik araştırma yapmak için Oruç Reis isimli araştırma gemisini bölgeye göndermesi gerilimi tırmandırmıştı. Bunun üzerine Almanya'nın devreye girmesiyle çatışma bir süreliğine yatışsa da Türk sermaye devletinin hegemonya kavgasını kızıştırma çabaları, Yunanistan ile ABD'nin Akdeniz sularındaki ortak tatbikatı, Yunanistan'ın Mısır'la yaptığı anlaşma ve Yunanistan'ın karşı Navtex ilanının ardından gerilim tırmanmaya devam etmişti.

Akdeniz'deki pay kapma yarışında Türkiye’yle arası gerilen Fransa’dan yeni bir hamle daha geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron dün yaptığı açıklama ile Akdeniz'deki askeri varlığını artıracağını açıkladı. Elysee Sarayı kaynaklı bilgiye göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile telefonda görüşen Macron, “barışçıl bir diyaloğa” olanak sağlanması amacıyla Türkiye'ye Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini durdurma çağrısında bulundu. Askeri varlığını artıracağını açıklayan Fransa, Doğu Akdeniz'e iki Rafale savaş uçağı ve bir Lafayette fırkateyni gönderme kararı aldı.

Öte yandan Reuters’a konuşan Yunanistan askeri kaynakları, Fransa’ya ait jetlerinin ve fırkateynin bu sabah vardığını ve bugün Fransız ordusu ile Yunanistan ordusunun Girit adasının açıklarında ortak tatbikat yaptığı bilgisini paylaştı.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'nın paylaştığı fotoğraf ve videolarla doğruluğu teyit edilen tatbikata Fransa'ya ait fırkateynin yanı sıra helikopterin de katıldığı görüldü. Doğu Akdeniz'deki tatbikatın, Türkiye'nin daha önce Navtex ilan ettiği alanı da kapsayan bölgede gerçekleştirildiği ifade edildi.

Yunanistan’dan yetkililerin verdiği bilgilere göre, Rafale tipi iki Fransız uçağı Suda koyundaki 115. hava alayına ait tesislerin bakımının yapılması için kullanılacak.