AB’den Libya için yaptırım hazırlığı

Almanya, Fransa ve İtalya, iç savaş ülkesi olan Libya’ya silah sevkiyatlarını AB yaptırımlarıyla durdurmak istiyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ağustos 2020
  • 12:21

Almanya, Fransa ve İtalya, iç savaş ülkesi olan Libya’ya silah sevkiyatlarını AB yaptırımlarıyla durdurmak istiyor. Tagesschau.de’nin Dpa haber ajansından aldığı bilgilere göre üç ülke, silahların taşınması için gemi, uçak veya diğer lojistik hizmetleri sağlayan, böylece 2011’den beri varolan BM ambargosunu ihlal eden şirket ve kişilerin bir listesi üzerinde anlaştı.

Türkiye, Ürdün ve Kazakistan’dan üç şirket, Libya’dan ise iki kişi sözkonusu listede yer alıyor. Dpa’nın bilgilerine göre, diğer üye ülkelere gönderilen liste, yaz tatilinden sonra AB Bakanlar Konseyi sorumlu organları tarafından incelenecek ve resmi yaptırım bunun ardında kesinleşecek. AB’deki varlıklar dondurulacak ve Avrupalı ​​şirketlerin ilgili şirketlerle iş yapmasına izin verilmeyecek.

Silah teslimatları devam ediyor

2011’de Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana Libya’da iç savaş giderek şiddetlendi ve tüm arabuluculuk girişimleri başarısız oldu. Ocak ayında Berlin’de düzenlenen Libya konferansı da sonuçsuz kaldı. Libya sorununa çözüm, Almanya, Fransa ve İtalya için önem arz ediyor. Bir yanı emperyalist heves ve hesaplar. Yanı sıra Libya’daki çatışmalı durum, Akdeniz’den Avrupa’ya göçmen getiren kaçakçıların işini kolaylaştırıyor.

Birleşmiş Milletler, Ürdün, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni Libya’daki çatışmaları silah sevkiyatları ve paralı askerlerle körüklemekle suçluyor. Libya zirvesinde Türkiye ve Emirlikler ambargoya uyacaklarını taahhüt etmişlerdi. Ama BM verilerine göre teslimatlar hız kesmeden devam etti.

Fransa, Almanya ve İtalya ilk kez Temmuz ortasında yaptırım tehditinde bulunmuştu. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas (SPD) o dönemde iki aşamalı bir süreçten sözetmişti. İlk adımda silah ambargosunun kırılmasında rol alan tüm şirket ve kişiler hedeflenmiş ve “Hem maddi yardım hem de paralı askerlerin genellikle kiralık gemiler veya uçaklarla Libya'ya getirildiğini biliyoruz” açıklaması yapılmıştı. İkinci adım olarak da, silahların ve paralı askerlerin geldiği devletlere yaptırımların gündeme geleceği duyurulmuştu.  

Kaynak: Tagesschau.de