Karantinanın ardından Fransa’da genel grev

Fransa’da işçi ve emekçiler ülke çapında sokaklara döküldü. Grevin talepler arasında işten çıkarmalara son verilmesi ve ücret kaybı olmaksızın çalışma saatlerinin kısaltılması da yer aldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Eylül 2020
  • 08:00

Fransa Genel Emek Konfederasyonu (CGT) 10 Temmuz’da sağlık, eğitim, demiryolları, ulaşım, özel sektör çalışanlarına ve işsizlere 17 Eylül’de ülke genelinde genel grev çağrısı yapmıştı. Bu çağrı karantinanın ardından yapılan ilk grev çağrısı olma özelliği de taşıyordu. Dün işçi-emekçiler ülke çapında sokaklara çıktı.

Greve CGT’nin yanı sıra FSU ve Solidaire sendikaları, FIDL, MNL, UNEF ve UNL gençlik örgütleri ile anarşist örgütler katıldı. Sadece Paris’te on bin kişinin katıldığı belirtilen genel grev kapsamında birçok şehirde farklı saatlerde eylemler gerçekleştirildi. Paris dışında Toulouse, Marsilya, Bordeaux, Nice, Rennes, Strasbourg ve Lyon gibi büyük kentlerde, Orleans, Pithiviers, Montargis ve Gien gibi şehirlerde de işçi ve emekçiler genel grev için sokağa çıktı.

Demiryolu işçileri karantina öncesi yapılan grevlere ve emeklilik yasasına dair öfkelerinin hala geçmediğine vurgu yaptı. Sağlık emekçileri, öncesiyle birlikte karantina süresince sağlığa ayrılan bütçenin yetersizliğine, koruyucu ekipmanların eksikliğine dikkat çekti. Eğitim emekçileri öğretmen eksikliğine işaret ederken öğrenciler de geleceksizliği, güvencesizliği protesto etti. Ayrıca grevcilerin talepleri arasında işten çıkarmalara son verilmesi, ücret kaybı olmaksızın çalışma saatlerinin kısaltılması, ücretlere zam, işsizlik sigortası reformları da yer aldı.

CGT’nin bir günlük grev kararı almasına rağmen demiryolu işçileri ve diğer toplu taşıma (tren, tramvay, metro, otobüs) alanlarında çalışanlar 16 Eylül saat 20.00’den 18 Eylül sabah saat 7.55’e kadar grevdeydi.

Grevciler bulundukları illerde meydanlarda yürüyüşler gerçekleştirdi. Paris’te saat 14.00’te Republique Meydanı’nda toplanan grevciler Nation Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından eylem sonladırıldı.

Kızıl Bayrak / Paris