571. F Oturması: Ali Kurban serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 571. F Oturması’nda hasta tutsak Ali Kurban’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mart 2023
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 571. F Oturması’nda hasta tutsak Ali Kurban’ın serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’daa dernek binası önünde yapılan açıklamada deprem ve sonrasında yaşananlar üzerine iktidar mahkum edilerek şunlar söylendi:

“Öte yandan, başlatılan büyük dayanışma seferberliği hapishanelerden de yankı bulmuş, Sincan hapishanesindeki kadın mahpuslar ile Tekirdağ 1 Nolu F tipi ve Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan politik mahpuslar sınırlı imkanlarına rağmen depremzedelere battaniye, hijyen ürünleri ve giyecek yardımında bulunarak toplumsal dayanışmanın bir parçası olduklarını göstermişlerdir.”

Açıklamada İzmir-Aliağa 3 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde tutulan hasta tutsak Ali Kurban şu bigiler verildi:

“% 94 engelli raporu bulunan Ali Kurban; kronik böbrek yetmezliği, kalp, hipertansiyon, tüberküloz, mide ülseri hastası ve 22 Şubat’ta kalp krizi geçirerek ameliyat edilmiş olup, düzenli bakım ve tedaviye ihtiyaç duymakta, tek başına yaşamını sürdürememektedir.

28 yıldır hapiste bulunan Ali Kurban; tutuklandıktan sonra kısa süre sonra hapishane koşulları nedeniyle rahatsızlanmış ve 2014 yılında teşhis edilen kronik böbrek yetmezliği hastalığı nedeniyle halen haftada 3 defa düzenli diyalize girmektedir. Hapishaneden hapishaneye sevk edilen ve bu nedenle düzenli tedavi imkanı bulamayan Kurban, sonrasında Tüberküloz, Hipertansiyon, Kalp ve mide ülseri hastalığına da yakalanmış, tedavi için gönderildiği R Tipi Menemen ve Metris hapishanelerinde de tedavi imkanı sağlanamamış, durumu daha da ağırlaşmıştır.

Tedavi için götürüldüğü Mersin Üniversite Hastanesi, Tüberküloz nedeniyle akciğerlerinde %48, böbreklerinde % 90 fonksiyon kaybı tespiti ile Ali Kurban’a % 94 engelli raporu vermiştir.”

Kızının, babasının yakın zamanda kalp kriz geçirdiği belirtilen açıklamada, Ali Kurban ve hasta mahpusların tedavi hakkı için serbest bırakılması istendi. Açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul