564. F Oturması: Sıddık Güler serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 564. F Oturması’nda yaşlı ve ağır hasta tutsak Sıddık Güler’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ocak 2023
  • 17:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 564. F Oturması’nda yaşlı ve ağır hasta tutsak Sıddık Güler’in serbest bırakılmasını istedi. 

Saat 13.30’da şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamada Adalet Bakanlığı’nın son genelgesinin hasta mahpuslar için yeni bir durum ifade etmediği belirtilerek, “mahpuslar lehine acil iyileştirmelere olan ihtiyaç devam etmektedir” denildi.

Açıklamada hasta tutsak Sıddık Güler için şunlar söylendi:

“1994 yılından bu yana hapiste olan, uzun süre tek başına tutulan  82 yaşındaki Sıddık Güler; ileri derecede Hipertansiyon, Kalp ve İltihaplı Eklem Romatizması hastası olup, ileri derecede unutkanlık ve  konuşma güçlüğü yanında özellikle soğuk ve rutubetli ortamlarda artan şikayetleri nedeniyle yürüyememekte, tekerlekli sandalyeye bağlı kalmakta, arkadaşlarının yardımı ile yaşamını sürdürmektedir.
30 Nisan 2022 tarihli açıklamamızda da belirttiğimiz üzere; İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi gönüllü avukatlarından Mehtap Sert  basına da yansıyan beyanında;  ‘Sıddık Güler İskenderun T Tipi hapishanesinde tutulurken görüşmeye gittiğimde, hafızasında sorunlar olduğunu fark ettim. Sürekli uzak geçmişi konuşuyor, yakını karıştırıyor ya da hiç hatırlamıyordu. Yemeğini yediği halde, “ben yemedim siz yediniz“ diyerek oda arkadaşları ile huzursuzluk yaşadığını,  namazını kılıp unutup tekrar tekrar namaz kıldığını, ilaçlarını içmediğini vb şeyler söyledi arkadaşları. Bu durumunu aileye anlattım, kız kardeşi ve ailesi ilgili kurumlara dilekçe yazdılar, İnfaz ertelemesi talep ettiler. Ancak hapiste kalabilir denilerek 29 Mart 2022 tarihinde Menemen R Tipi Hapishanesine götürüldüğünü öğrendik’ demiştir.”

Güler’in oğlunun yaptığı açıklamada babasının hapiste kalamayacağını vurguladığı belirtilerek yaşam hakkı için Güler’in serbest bırakılması istendi. Eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul