561. F Oturması: Şaban Kaygusuz serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi hapishane Komisyonu 561. F Oturması’nda hasta ve engelli tutsak Şaban Kaygusuz’un serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Aralık 2022
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi hapishane Komisyonu 561. F Oturması’nda hasta ve engelli tutsak Şaban Kaygusuz’un serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada hapishanelerdeki baskılar sürgün saldırısı vurgulanarak anlatıldı.

Açıklamanın devamında yüzde 90 engelli raporu bulunan engelli hasta tut Şaban Kaygusuz hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Halen Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulmakta olan ve sağ kolu ile sağ ayağı olmayan 25 yaşındaki,  yüzde 90 engelli mahpus Şaban Kaygusuz, engellilik durumu ve bağlı gelişen rahatsızlıkları nedeniyle yaşamını ancak başkalarının yardımı ile sürdürebilmektedir. 
Ailesi tarafından, engellilik durumu ve hastalıklarının yarattığı sorunlar yanında kötü muameleye de maruz kaldığı bildirilen Kaygusuz hakkında yaptığı son açıklamada kardeşi ; ‘Kardeşimin durumu her geçen gün daha kötüye gidiyor. 2017 yılında tutuklandı. Bir hafta Van hapishanesinde kaldı. Oradan Siirt hapishanesine gönderildi ve bir ay burada tutuldu. Buradan Diyarbakır D Tipi hapishanesine ardından da Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi hapishanesine sevk edildi. Şimdi ise Bünyan 2 Nolu T Tipi Hapishanede tutuluyor. Sağ eli ve ayağı olmayan  kardeşim her sayım sırasında tek ayağı üzerinden bekletilmeye zorlanıyor. Haftada iki defa arama adı altında koğuşlara yapılan baskınlarda, tutuklulara ait kitap, yazı ve günlüklere el konuluyor. Kaloriferlerin ısısı düşürülüyor. …Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi  ‘cezaevinde kalabilir’ raporu düzenlediği için tahliye edilmiyor kardeşim. Biz Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nun raporu esas alınarak tahliye edilmesini istiyoruz.’ demektedir.”

Açıklamanın sonunda Kaygusuz ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması istendi. Açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul