573. F Oturması: Mahmut Tat serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 573. F Oturması’nda hasta mahpus Mahmut Tat’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mart 2023
  • 20:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 573. F Oturması’nda hasta mahpus Mahmut Tat’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da dernek binası önünde gerçekleştirilen eylemde şunlar söylendi:

“Bugün 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü. Bu vesileyle Türkiye hapishanelerinde yaşanan ciddi sorunlar yanında, genelde cinsiyet kimliği, etnik kimlik, yaş ve engellilik gibi nedenlerle eşitlik ilkesine aykırı infaz uygulamalarına, özelde politik mahpuslara yönelik ayrımcı düzenleme ve uygulamalara dikkat çekiyor, yaşanan sorunlara; Anayasa ve uluslararası insan ve mahpus hakları belgelerinde tanımlanan ilkeler çerçevesinde, eşitlik ve temel haklar esas alınarak çözüm üretilmesini istiyor ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

“Dersim'in Ovacık ilçesinde Minibüs şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan Mahmut Tat’a, bir itirafçının kendisi hakkında verdiği ifade nedeniyle yargılandığı dosyada 6 yıl 10 ay hapis cezası verilmiştir. Mahkemeden hemen sonra İsveç’e iltica eden Mahmut Tat 7 yıldır mülteci olarak yaşıyordu. Mahmut Tat, 22 Kasım 2022 tarihinde İsveç polisi tarafından gözaltına alınarak Aralık 2022 de Türkiye'ye gönderilmiş, getirildiği İstanbul Havalimanı’ndan alınarak mahkemeye çıkarılarak kesinleşmiş cezası nedeniyle tutuklanarak Metris hapishanesine götürülmüştür. Halen Marmara Hapishanesi Ceza ve İnfaz Kurumu’ndadır.  Mahmut Tat ile ilgili açıklama yapan Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ‘Mahmut Tat listemizde değil’ demiştir.
Gırtlak kanseri olan Mahmut Tat, İsveç’te 2 ameliyat geçirmiş ve tedavi aşamasında belirli bir iyileşme yaşanmış ve sürekli İsveç’te verilen ilaçları kullanmıştır. Türkiye’ye getirildikten sonra tutulduğu hapishanede İsveç’ten gönderilen gırtlak kanseri ilaçları kolisi kendisine verilmemiştir. Sorduklarında hapishane revir doktoru aynı ilacın muadili ilaçları veriyoruz, yerini tutar diyerek ilaçlarını vermemiş ama Mahmut Tat’ın kullandığı ilaç yan tesir yaparak başında yaraların çıkmasına neden olmuş ve sağlık durumu ve hastalığı artmış ve sağlığı bozulmuştur.”

Tat’ın serbest bırakılması istemiyle son bulan açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul