577. F Oturması: Serdal Yıldırım serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 577. F Oturması’nda hasta ve engelli tutsak Serdal Yıldırım’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Nisan 2023
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 577. F Oturması’nda Metris R Tipi Hapishanesi’nde olan hasta ve engelli tutsak Serdal Yıldırım’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada Yıldırım hakkında şunlar söylendi:

“Yüzde 98 engelli raporu bulunan, belden aşağısı felçli, mide ülseri nedeniyle yeterli beslenemediği için aşırı kilo kaybeden, sırt omurlarına takılan platinlerin kayması nedeniyle sürekli ağrı çeken  ve  hareket edemediği için vücudunda açılan yatak yaralarından kaynaklı ağır enfeksiyon sorunu yaşayan Serdal Yıldırım; sevk edildiği Adli Tıp Kurumu(ATK) tarafından ayrı ayrı 5 defa “ hapishanede kalamaz” raporu verilmesine rağmen, ‘güvenlik tehdidi’ yaratacağı iddiası ile halen  hapishanede tutulmakta, bu durum yaşamına ağır risk oluşturmaktadır. Serdal Yıldırım’ın 2012 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle belden aşağısı felç kalmış ve kaza sonrası gerçekleştirilen ameliyatla sırt omurlarına platin takılmıştır. Tekerlekli sandalyede yaşamını devam ettiren Serdal Yıldırım, tutuksuz olarak yargılandığı davasında kesinleşen cezasının infazı amacıyla 2018 yılında tutuklanmış ve halen Metris R tipi Hapishanesi’nde tutulmaktadır. 
Serdal Yıldırım bu hapishanede iken, ranzadan sedyeye alınırken düşürülmüş, belindeki platin yerinden oynadığı için sırt üstü yatamaz hale gelmiştir. Sırt üstü yatamadığı için ve sürekli ağrısı olduğundan yeterince uyuyamamaktadır. İstanbul Baltalimanı Kemik Hastanesinde yapılan muayenesinde ‘mutlaka ameliyat olması gerek’ denilmiş, ancak hapishane koşullarında ameliyat sonrası yeterli bakım ve tedavi yapılamayacağı için ameliyat olamamaktadır.

AYM’de Yıldırım’ı yüzde 98 engeliyle “tehlikeli” buldu

Kardeşi ve avukatından alınan son bilgilere göre: Serdal Yıldırım’ın durumu her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Av. Vedat Ece; sorunların çözülmesi ,yeterli bakım ve tedavi sağlanması yanında infaz ertelemesi için Cezaevi İdaresi, İnfaz Savcılığı ve ATK’ya başvuru yazıları yazmış, yanı sıra ise 4 Temmuz 2022 tarihinde  Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş, ancak olumlu cevap alamadığı için son çare olarak 20/1 sayılı genelge doğrultusunda ceza affı için Cumhurbaşkanı’na başvuru yapmıştır.
Acı çekerek ve zor koşullarda ölümle yaşam arasında bir çizgide yaşama tutunmaya çalışan Serdal Yıldırım’ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için derhal serbest bırakılması, tedavi ve bakımının ailesinin desteği ile serbest koşullarda sürdürülmesi gerekmektedir.”

Açıklamanın ardından eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul