575. F Oturması: İlhan Dikme serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 575. F Oturması’nda hasta tutsak İlhan Dikme’nin serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Nisan 2023
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 575. F Oturması’nda hasta tutsak İlhan Dikme’nin serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada, infaz ertelemesinden 1 yıl sonra ameliyat olmak üzereyken tutuklanarak Menemen R Tipi Hapishanesi’ne gönderilen Dikme hakkında şunlar söylendi:

“Dikme ile ilgili  21, 29 ve 31 Mart 2023 tarihlerinde yapılan görüşmelerde eşi özetle; ‘ Eşimin tedavi ve bakımına çok  özen gösterdik ve onu bugüne kadar hayatta tuttuk. Ancak beyninde biriken sıvının tahliye edilebilmesi için yerleştirilen ‘Şant’ın çevresinde gelişen ve uzun zamandır iyileşmeyen yaranın hayati tehlike yarattığı söylendi. Bu koşullarda ve kendi başına kişisel bakımını yapamadığı bilinmesine rağmen savcılık infaz ertelemesi kararı vermeden önce R Tipi hapishanede 1 ay izlenmesini istedi.  Biz R Tipi hapishanede dahi gerekli bakım verilemeyeceği için endişe ederken,  savcılığın kararına da uyulmadı ve R Tipi Hapishane yerine  Kırıklar 1 Nolu  F tipi hapishanesine götürüldü.  İlk olarak kapalı bir görüş yaptık.  Görüşme sırasında İlhan bana  ‘6 kişilik bir koğuşa getirildim, arkadaşlar da Dersim’den ve çok yardımcı oluyorlar. Hatta plastik sandalyeyi oturma yerinden delerek tuvalet sorununu kısmen çözmüş olduk. Arkadaşlardan destek aldığım için bu tür ihtiyaçlarımı giderebiliyorum’ dedi.  İlhan’ın yüzde 85 engelli raporu var, yürüme sorunu var, destek almadan hareket edemiyor,  baş dönmesi olduğu için yanındaki arkadaşları kolaylık sağlıyorlar. Tuvalet ihtiyacı için de yardım ediyorlar.’ ‘…İlhan’ın beyin ameliyatından sonra başında bir delik bıraktılar. Şant denen bir alet takılı. Beyni su topluyor ve hayati tehlike yaratan bu su, şant yardımı ile  idrarla birlikte atılıyor. Bu günlerde şant motorunun değiştirilmesi gerekiyor ve bu nedenle İlhan bir operasyon geçirecek. Ancak hapishane koşullarında bu yapılamıyor, bu nedenle bir an evvel serbest bırakılması gerekiyor. İlhan, son günlerde bir de panik atak geçirmeye başladı  ve her rahatsızlandığında Seyfi Demirsoy Buca Devlet Hastanesi’ne götürülerek sakinleştirici iğne yapılıyor, geri hapishaneye getiriliyor.’ ‘… İlhan’ı nihayet Menemen R Tipi Hapishanesine götürmüşler, ancak infaz erteleme sürecinin hızla tamamlanması gerekiyor ameliyat olabilmesi için’ demiştir.”

Dikme ve tüm hasta mahpusların tedavi için serbest bırakılması istenen bu konuda yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu duyarlılığa çağıran açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul