578. F Oturması: Güneş Tekin serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 578. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Güneş Tekin’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Nisan 2023
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 578. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Güneş Tekin’in serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da dernek binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada Tekin için şunlar söylendi:

“Rahim kanseri, kronik aktif gastrit, ileri derecede reflü, tiroid ve kolit hastası olan Güneş Tekin, 2008’de yaralı olarak yakalanıp tutuklanmış, yapılan ameliyatlar sonrası her iki bacağında ve kolunda doku kaybı ve kalıcı hareket kısıtlılığı oluşmuştur. Akciğerine saplanan metal parçaları çıkarılamadığı için ciddi akciğer sorunları yaşayan Güneş Tekin’e son olarak rahim kanseri tanısı da konulmuş ve 2022 yılında yapılan ameliyatla rahmi tamamen alınmıştır.
Yemeklerin yetersiz ve kalitesiz oluşu yanında diyet yemek ihtiyacının karşılanmaması, ekonomik yetersizlikler nedeniyle kantinden yeterli besin takviyesi yapamaması ve yaşadığı aşırı stres, vücut direncinin hızla düşmesine neden olmuş, Tekin nihayetinde kansere de yakalanmıştır.
Güneş Tekin, derneğimize gönderdiği mektupta; ‘artık bünyem çok zayıfladı ve bir taraftan cezaevi koşulları, bir taraftan sürekli ilaç kullanımı bende takat bırakmadı. Bir şeyi iyileştiren ilaç dahi yan etkileriyle başka bir rahatsızlığa neden oluyor. Böyle ilaçla yaşamak dahi kendi başına ruh halimin alt-üst olmasına neden oluyor. 16 yıl cezaevinde olmak ve tüm bu yılları hastalıkla geçirmek beni çok yıprattı.”’diyerek durumuna dikkat çekmekte, tedavi ve sağlık hakkına erişebilmek için yardım istemektedir.
Hapishane koşullarında hastalıklarının gerektirdiği tedavi, bakım ve beslenme ihtiyaçları karşılanamadığı için sağlığı hızla bozulan ve yaşamını tehdit eder noktaya varan Tekin’in, serbest bırakılarak yeterli tedavi ve bakımın sağlanması gerekmektedir.”

Tedavi hakkı için Tekin’in serbest bırakılmasının istendiği açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul