570. F Oturması: Cemil Erdem serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 570. F Oturması’nda hasta tutsak Cemil Erdem’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Şubat 2023
  • 18:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 570. F Oturması’nda hasta tutsak Cemil Erdem’in serbest bırakılmasını istedi. 

Saat 13.30’da dernek binası önünde düzenlenen eylemde, deprem bölgesinde bulunan hapishanelerde olan mahpusların durumuna değinilerek, mahpuslara ilişkin kamuoyuna hala resmi bir açıklama yapılmadığı vurgulandı. Açıklamanın devamında, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde bulunan 73 yaşındaki tutsak Cemil Erdem’in sağlık durumu hakkında şunlar söylendi:

“73 yaşındaki Cemil Erdem;  gırtlak kanseri, diyabet, reflü, nefes darlığı ve yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi çeşitli kronik hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı yaşadığı rahatsızlıkları yanında, yaşlılığa bağlı sorunları nedeniyle yaşamını tek başına sürdürememekte, düzenli bakım ve tedaviye ihtiyaç duymaktadır. 

Cemil Erdem, 6 yıl önce geçirdiği gırtlak kanserine bağlı ameliyat sırasında ses telleri zarar gördüğü için konuşamamakta, kendisini ifade edememekte ve bu durum daha çok içe kapanmasına ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olmaktadır.”

Raporlar tıp etiğine aykırı düzenleniyor

Eylemde, Erdem’in birlikte tutulduğu arkadaşının 27 Ocak 2023 tarihinde kaleme aldığı mektuptan bilgiler aktarıldı:

“Bu mektubu Cemil Erdem arkadaşımız için yazıyorum. 2022 yılında Şehir Hastanesine götürülerek sağlık kuruluna çıkarıldı. Sağlık kurulu var olan ağır hastalıklarına karşın doğru düzgün bir inceleme ve tetkik yapmadan hapishanede kalabilir raporu verdi. Cemil Erdem 73 yaşında ve 27 yıldır hapishanededir. Gırtlak kanseri teşhisiyle ameliyat olmuştur. Şeker hastalığı ve kolesterolü vardır. Bunlara ek olarak unutkanlık gibi başka hastalıkları mevcuttur. ‘Hapishanede kalabilir’ hatta ‘yaşamını tek başına idame ettirebilir’ diye rapor hazırlayanların ve infazın ertelenmesine engel olanların ne kadar ‘objektif!’ tanı koyduklarını açıklamaya/ anlatmaya çalışacağım. Çünkü biz yirmi dört saat yan yanayız ve arkadaşımızın durumunu görüyoruz; Cemil’in yanında biri olmadığı takdirde sabahları uyanması mümkün değildir. Kullandığı ilaçları kendi yazamıyor, biz yazıyoruz. Maddi-manevi herhangi bir desteği söz konusu değildir. Unutkanlık durumu ve istemsiz kas hareketleri giderek daha fazla belirgin hale gelmiştir. Havalandırmada dolaşırken kendi kendine konuşmaları sıklaşmıştır. Yaşlılık kendini olabildiğine hissettirmektedir.

Bizim sizden isteğimiz Cemil Erdem’in hem sağlık durumu açısından hem de yaşlılığı dolayısıyla yaşadığı sorunlara karşı harekete geçmeniz ve dışarıdan gerekli işlemleri yapmanızdır.”

Açıklamanın sonunda Cemil Erdem’in ve ağır hasta mahpusların serbest bırakılması istendi. Eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul