567. F Oturması: Muhlise Karagüzel serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 567. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Şubat 2023
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 567. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamada, hak ihlallerine karşı hapishanelerde süren açlık grevleri üzerine şu ifadeler kullanıldı:

“Giresun Espiye L Tipi Kapalı hapishanesinde yoğunlaşan hak ihlalleri ve baskılara karşı Erdal Emeç, Aydın Oğuz ve Ahmet Budak isimli mahpusların da açlık grevi başlattıkları bilgisi alınmıştır.  Başlattıkları açlık grevi 55. Gününe girerken ailesini arayan hasta mahpus Erdal Emeç, yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle açlık grevini süresiz ve dönüşümsüz olarak devam ettireceklerini bildirmiştir. Hapishanelerde yaşanan ağır hak ihlallerine kalıcı çözümler üretilmesini sağlamak için mücadelenin güçlendirilmesi hayati önemini korurken, uzun açlığın mahpusların beden ve ruh sağlıklarında ortaya çıkaracağı geri dönüşü olmayan zararların önlenmesi için  ayrıca ve daha yoğun bir çabaya ihtiyaç olduğu görülmektedir.  Dolayısıyla zaman geçirmeden, kamuoyu duyarlılığı sağlayarak ve gerekli girişimlerde bulunarak çözüm talebimizi yükseltmeliyiz.”

Açıklamada, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan 61 yaşındaki ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel için ise şunlar söylendi:

“3 defa kalp krizi geçiren Muhlise Karagüzel; Kalp, Diyabet, Hipertansiyon, Astım, bel ve boyun fıtığı hastasıdır. Kan Şekeri çok yükseldiği için günde dört kez insülin iğnesi yapılmaktadır. Şeker yüksekliği gözlerine ve böbreklerine zarar vermiş olduğu için şiddetli ağrılar çekmektedir. Hastalıkları nedeniyle diyet beslenmesi gerekmesine rağmen bu ihtiyacı karşılanmamakta, bu durum sağlık sorunlarını artırmaktadır.
Gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle defalarca göz anjiyosu yapılan Karagüzel’e, doktorları tarafından acilen ameliyat olması gerektiği söylenmiş, ancak bu ameliyat sırasında gözlerini kaybetme ihtimali bulunduğundan ameliyat edilememiştir. 
Karagüzel, giderek ağırlaşan astım hastalığına bağlı olarak nefes almakta güçlük çektiğinden uyuyamamakta, bu durum sağlığı yanında günlük yaşamını da olumsuz etkilemektedir. 
Muhlise Karagüzel, 2021 yılında geçirdiği ilk kalp krizi sırasında önce hapishane revirine götürülmüş, burada durumunun daha da ağırlaşması, tansiyonunun çok yükselmesi üzerine Kayseri'ye hastaneye kaldırılmıştır. Hastanede anjiyo yapılmış 2 gün yoğun bakımda tutulmuştur. Yapılan anjiyoda kalbe giden çok sayıda damarın tıkalı olduğu tespit edilmiştir. 3 gün sonra tekrar anjiyo yapılmış, 8 gün hastanede kalmıştır. Hastanede kaldığı 8 gün boyunca elleri yatağa kelepçelenmiştir.
9 Mart 2022’ günü üçüncü kez kalp krizi geçiren Karagüzel, Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırılmış, burada tıkalı damarlarına stent takılmıştır. Karagüzel, hastanede kaldığı süre boyunca yine yatağa kelepçeyle bağlanmıştır.”

Kızının anlatımlarına yer açıklamada Muhlise Karagüzel ve tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılması istendi. Eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul