506. F Oturması:

“Ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 506. F Oturması’nda Diyarbakır Barosu’nda Adalet Nöbeti eylemi yapan hasta tutsak yakınlarının eylemine destek vererek, Sıddık Güler, Mehmet Emin Özkan, Abdulselam Güler, Ahmet Kolakan’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Aralık 2021
  • 14:57

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 506. F Oturması’nda Diyarbakır Barosu’nda Adalet Nöbeti eylemi yapan hasta tutsak yakınlarının eylemine destek vererek, Sıddık Güler, Mehmet Emin Özkan, Abdulselam Güler, Ahmet Kolakan’ın serbest bırakılmasını istedi. 

Saat 13.30’da şube binasında yapılan açıklamada hasta mahpuslar için sürdürdükleri eylemde asıl olarak adalet talep edildiği vurgulanarak “Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Civan Boltan’ın babası Hakkı Boltan, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Abdulselam Güler’in kardeşi İnci Güler, İskenderun T tipi Hapishanesi’nde bulunan Sıddık Güler’in eşi Hasime Güler, Bandırma 2 Nolu T tipi Hapishanesi’nde bulunan Ahmet Kolakan’ın annesi Fevziye Kolakan, Şivekar Ataş yakını ve Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Mehmet Emin Özkan’ın kızı Selma Özkan Diyarbakır Barosu’nda ağır hasta mahpus olan yakınlarının serbest bırakılmaları talebiyle Adalet Nöbeti tutuyorlar” diye konuşuldu.

506. F Oturması’nda, Adalet Nöbeti tutan ailelerle “yüreğimizle birlikte sesimizi de ortaklaştırmak için” yakınlarının serbest bırakılmalarını bir kez daha dile getirdikleri hasta tutsaklar için şunlar ifade edildi:

“83 yaşındaki ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan tutuklu bulunduğu günden bu yana 5 kez kalp krizi geçirdi, 4 defa da anjiyo oldu.

“Özkan’ın kalp, tansiyon, guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği ve hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor ve kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına gideremiyor. Hastalıkları nedeniyle serbest bırakılması istenen Özkan hukuksuz bir şekilde yıllardır hapiste.

“1994’ten beri tutuklu olan Sıddık Güler, hapiste olduğu süre içinde 2 defa anjiyo oldu, bir defa da görme bozukluğu nedeniyle göz ameliyatı oldu. Hipertansiyon, iltihaplı eklem romatizması bulunan Güler, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamını sürdürüyor. Yaşına bağlı hastalığı gün geçtikçe ağırlaşan Güler, üstelik koronavirüs de geçirdi. Sıddık Güler, Bangin Muhammed'le aynı hücrede kalıyordu.

“Güler için en son yapılan tahliye başvurusu ise hapishane idaresinin ‘bol su içsin’ gibi akıllara zarar bir açıklamayla reddedildi. Eşi, İskenderun Hapishanesi’ndeki Sıddık Güler’i göremiyor.

“Balıkesir Bandırma 1 Nolu T tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan ve 1993’ten beri hapiste olan Abdülselam Güler’in kalp kapakçıklarında açılma ve genişleme vardır. Bu nedenle de damar hastalığı da yaşamaktadır. Yüksek tansiyon nedeniyle yaşamı risk altındadır. Abdulselam Güler’in hapiste geçen her günü yaşam riskini arttırıyor.

“Bandırma 2 Nolu Hapishanesi’nde kalan Ahmet Kolakan 18 yaşında tutuklandı ve 28 yıldır hapiste. Kalp damar mitralprolopsus, kalp kapakçığı sorunu, tiroid sorunu, bel ve boyun fıtığı var. Ahmet Kolakan’da hapiste kaldığı her gün yaşamı tehlikeye giriyor. Adalet Nöbeti’nde bulunan 71 yaşındaki annesi Fevziye Kolakan ‘Eskiden oğlum için her yere gidebiliyordum. Bugün evden dışarı çıkmaya bile gücüm yetmemesine rağmen yine de buradayım. Ölsem de çocuğum için sesimi çıkarmaya devam edeceğim. Çünkü cezaevinden cenazesinin çıkmasının istemiyorum. Diğer aileler de yanımızda yer alıp, seslerini çıkarmalı’ diyor.”

Açıklamada son olarak “Adalet Nöbeti’nde olan ağır hasta mahpus yakınlarının sesine ses katarak Sıddık Güler, Mehmet Emin Özkan, Abdulselam Güler, Ahmet Kolakan ve tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz. Yetkilileri göreve kamuoyunu da duyarlılığa çağırıyoruz” denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul