507. F Oturması: Mehmet Emin Özkan serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 507. F Oturması'nda Covid-19'a yakalandığı için yoğun ba-kıma kaldırılan hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Aralık 2021
  • 13:54

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 507. F Oturması’nda Covid-19’a yakalandığı için yoğun bakıma kaldırılan hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da şube binasında yapılan basın toplantısında okunan metinde Garibe Gezer’in ölümü hakkında şunlar ifade edildi:

“Denetim ve şeffaflık ilkelerine uyulmayan hapishanelerde, bağlayıcı tüm ulusal ve uluslararası yasa, sözleşme ve belgelere rağmen mahpusların hakları ihlal edilmekte, işkence ve kötü muamele yasağına aykırı davranışlar sürdürülmekte, bu yasakları ihlal edenler ayrıca cezasızlıkla ödüllendirilmektedir. 
Nitekim, tutulduğu Kandıra 1 no lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 9 Aralık 2021 tarihinde intihar ettiği iddia edilen başvurucumuz Garibe Gezer’in şüpheli ölümü bunun en büyük ispatıdır.”

Garibe Gezer’in gerçek ölüm sebebinin ortaya çıkması ve onu bu noktaya getiren her bir failin cezalandırılması için olayın takipçisi olunacağı vurgulanan açıklamada Mehmet Emin Özkan için şunlar söylendi: 
“Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulmakta olan 25 yıllık mahpus  83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, ileri derecede Kalp, Koah, Tansiyon,  Alzheimer hastası olup, yapılan tetkiklerde beyninde kist olduğu da tespit edilmiştir. Son olarak; rapor için getirildiği İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan dönüşte  yapılan testte, Özkan’ın  bakımını üstlenen oğlu ile birlikte Covid-19’a yakalandığı anlaşılmış, Özkan, durumunun ağırlaşması üzerine Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesine alınmıştır.
10 yıl önce kalp damarlarına stend takılan, ileri derecede kemik erimesi sorunu yaşayan Özkan;  yürüyememekte, konuşamamakta, ileri derecede  duyma ve görme problemleri yaşamakta, yine bir mahpus olan oğlunun yardımı ile yaşamını sürdürebilmektedir.”

Açıklamanın sonunda “Mehmet Emin Özkan ve şahsında tüm hasta, yaşlı, engelli, çocuk ve çocuklu kadın mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” denildi.

Açıklamanın ardından Av. Jiyan Tosun yaptığı konuşmada “tecrit öldürür” vurgusu yaptı. Garibe Gezer’in ölümünün esasını anlatan Tosun, cenazesine dahi düşman hukuku uygulandığını belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul