508. F Oturması: Aziz Tufan serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 508. F Oturması'nda annesi Diyarbakır'daki Adalet Nöbe-ti'nde olan hasta tutsak Aziz Tufan'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Aralık 2021
  • 15:20

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 508. F Oturması’nda annesi Diyarbakır Barosu’nda tutulan Adalet Nöbeti’nde olan hasta tutsak Aziz Tufan’ın serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da şube binasında düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada son günlerde hapishanelerden gelen ölüm haberlerine dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

09 Aralık’ta Garibe Gezer Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde, 14 Aralık’ta Abdurrezzak Şuyur Şakran T Tip Hapishanesi’nde,  15 Aralık’ta  Halil Güneş Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishane de tedavi ve sağlık hakları ihlal edildiği için yaşamlarını yitirmiş, bu durum tüm hasta mahpusların ağır yaşamsal risk içinde olduklarını bir defa daha gözler önüne sermiştir”

Açıklamada Aziz Tufan için şunlar söylendi:  

“Halen Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmakta olan 29 yaşındaki 5 yıllık mahpus Aziz Tufan da,  Vertigo hastası olup, ağır mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşamaktadır. 

Hapishane koşulları hastalıklarının her geçen gün daha da ağırlaşmasına neden olmakla birlikte, sık sık hastaneye gitmesi gereken Tufan  pandemi sürecinde tek kişilik hücrede 73 gün karantinada tutulmuş, ailesi ile dahi görüşememiş, bu nedenle psikolojik sorunlar yaşamaya başlamıştır.” 

Diyarbakır Barosunda devam etmekte olan “Adalet Nöbeti” eylemine katılarak, oğlunun serbest bırakılmasını isteyen annesinin komisyona söyledikleri açıklamada şöyle aktarıldı:

“Hapishanede kalamaz durumunda ve raporları olan arkadaşları da dahi tahliye edilmiyorlar. Bu nöbette hasta mahpusların sesini duyurmak istiyoruz. Tam teşekküllü uzman hekimlerin olduğu hastaneden alacakları raporların da geçerli olmasını istiyoruz. Bir araya gelerek çocuklarımıza destek verelim, onların biran önce sağlıklarına kavuşması için ne gerekiyorsa onu yapalım.  Onlara siyasi görüşü ve kimliklerine göre davranıyorlar, ayrımcı davranıyorlar. Çocuklarımızı düşman gözüyle görüyorlar, tahliyeleri engellemeye çalışılıyor. Corana salgını ve yeni coronavirüsler ortaya çıkarken çocuklarımızın yaşamından endişe duyuyoruz. Sağlıklı beslenemiyorlar, yemek yetersiz. Besleyici, enerji verecek yiyecekler yemedikleri için içerideki çocuklarımız zayıf kalmış, sağlıksızlar. Açık görüş dedikleri şey aslında yarım saatlik bir kısa görüşme. O da belli bir mesafe, görüşme masasında temas, tokalaşmak ve sarılmak, öpmek gibi bir temas istemiyorlar. Dolayısıyla çok uzak şehirlerden çocuklarını görmeye gitmek çok zahmetli bir yolculuk ve jandarma gardiyan aramaları ve temasları olurken içeride çocuklarımıza dokunamamak kapalı görüşten farkı olmaz. Onun için ben ve benim gibi düşünen aileler görüşe gitmeyeceklerini söylüyorlar, ben de gitmeyeceğim.”

Açıklamanın sonunda Tufan ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul