510. F Oturması: Civan Boltan serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 510. F Oturması'nda hasta tutsak Civan Boltan'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ocak 2022
  • 13:35

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sosyal medyadan gerçekleştirdiği 510. F Oturması’nda hasta tutsak Civan Boltan’ın serbest bırakılmasını istedi. Boltan’ın babası Hakkı Boltan Diyarbakır’da Adalet Nöbeti eylemini sürdürüyor. Saat 13.30’da paylaşılan videoda açıklamayı komisyondan Mehmet Acettin yaptı.

Son bir ayda hapishanede ve hapishane kaynaklı ölümlere 26 Aralık Pazar günü  Silivri Açık Hapishanesi’nde 24 yaşındaki Uğur Demirbay isimli genç mahpusun eklendiğini belirten Acettin  hapishanede tedavisi engellendiği için serbest bırakılmasını istedikleri Civan Boltan hakkında şunları ifade etti:

“Halen Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan 10 yıllık mahpus Civan Boltan;  çıkan bir çatışmada atılan bombanın patlaması nedeniyle ağır yaralanmış, yaralı olarak gözaltına alınmış, hastane yerine sorguya alınarak tedavisi engellendiği için sol gözü tamamen, sağ gözü yüzde seksen oranında görme yetisini kaybetmiştir. Bu olay esnasında sağ kolunu da kaybeden Boltan’ın beyninde bulunan şarapnel parçası yüksek hayati risk nedeniyle çıkartılamamaktadır. Aynı zamanda Reyno Sendromu diye bilinen bir hastalığı ve bu hastalıklara bağlı ciddi rahatsızlıkları bulunan Boltan için tedavisini yapan hekimler tarafından ‘hapishanede kalamaz’ yönünde rapor verilmiş ancak Adli Tıp Kurumu aksi yönde rapor düzenleyerek serbest bırakılmasını engellemiştir.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen Civan Boltan'ın kardeşi yaptığı açıklamada;  ‘doktorları, beynindeki şarapnel parçasının milimetrik kıpırdaması bile ölümüne neden olabilir diyorlar. Tedavisini yapan doktorların; ‘Cezaevinde kalamaz’ yönünde verdiği rapora rağmen, kardeşimin davası siyasi olduğundan ve abim Kürt olduğu için ATK cezaevinde kalabilir yönünde karar verdi  ve durumu iyidir, kendi hayatını sürdürebilir denilerek tedavisi de yapılmıyor’ demiştir.”

Acettin devamında babasının anlatımlarını şöyle aktardı:

"Civan'ın çok hastalığı var, bunlardan biri de Reyno Sendromu. Soğuk ortamlarda damarları daralıyor, el ve ayaklarından başlayarak kanı çekiliyor, morarıyor. Soğuk ortamda daralma uzun sürdüğü için organları oksijensiz kalıyor ve zarar görüyor.   Doktorları, kalorifer  bulunan ortamlarda bile kendisine ayrıca soba verilmesi için rapor düzenledi. Ancak bu yapılmadığı gibi, daha sıcak yerlere örneğin; Diyarbakır, Mardin ve Urfa gibi sıcak illere sevk taleplerimizin hepsine red cevabı verildi. Doktor raporlarına rağmen Civan'ın halen Bolu’da tutulması ve sevk taleplerine olumsuz cevap  verilmesi bizce bilinçli bir davranış,  sağlığının daha kötüye gitmesi amacı güdüldüğünü düşünüyoruz.  Bu sorunlar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne iki başvuru yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sağlığı ile ilgili  başvuruya “tek başına kalamaz” dedi. Ama hem tek kişilik hücrede tutuluyor hem de örneğin hastaneye her gidip geldiğinde karantinada tek başına bırakılıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemes’niin diğer kararı ise Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının umut hakkını ihlal ettiği,  hukuki ve adil yargılama kriterlerine uymadığı yönündeki kararıdır. Bu kararlara uyulmasını talep etmekteyiz.”

Acettin son olarak “Boltan ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını” istediklerini ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul