Hasta tutsaklar ve gözaltında kayıplar için açıklamalar

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yaptığı yazılı açıklamayla hasta mahpusların serbest bırakılmasını talep ederken, İzmir’de İHD İzmir Şubesi Hasan Ocak’ın katillerinden hesap sorulmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mart 2020
  • 20:18

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 289. hafta açıklamasını yazılı olarak yaptı. Açıklamada İç Anadolu Bölgesi hapishanelerinde tutulan 28 hasta mahpus olduğu belirtilerek “Bunların içerisinde ağır, yaşlı, bağışıklık sistemi zayıf ve yaşamını tek başına devam ettiremeyen hastalar bulunmaktadır. Ayrıca cezaevlerinde 3 bini aşkın çocuk ve 780 bebekleriyle birlikte kalan anneler bulunmaktadır. Hapishaneler, koşullarından kaynaklı olarak riskin en yüksek olduğu alanların başında gelmektedir ve mahpusların bulunduğu kısımlarda yeterli tedbirler alınmamaktadır. Yeterli hijyen sağlanamamakta, yeterli besin verilmemekte, mahpuslar kalabalık koğuşlarda tutulmakta, temiz suya ve sıcak suya erişimde problemler yaşanmaktadır” denildi.

Devamında ise infaz yasasında yapılacak değişiklikte eşitlik talep edilerek hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

İzmir

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi yaptığı yazılı açıklamayla 23 Mart 1995 tarihinde İstanbul Avcılar’da gözaltına alındıktan sonra katledilen Hasan Ocak’ın katillerinin açıklanıp, hesap sorulmasını istedi.

Açıklama şu sözlerle devam etti:

“Hasan Ocak’ın ismini gözaltına alınan kişilerin parmak izi listesinde gördüklerini açıklayan iki kişi daha vardı. Bir başka tanıksa, şubedeyken bir hareketlilik olduğunu ve polislerin ‘Hasan Ocak getirildi’ diye aralarında konuştuklarını duyduğunu söyledi.  Bu ifadeler üzerine aile, 28 Mart 1995 tarihinde Küçükçekmece Savcılığı’na giderek Hasan’ın gözaltına alınmasından sorumlu kişiler hakkında şikâyette bulundu. Aile ayrıca; TBMM, Başbakanlık, Bakanlıklar, savcılıklar, hastaneler ve Adli Tıp nezdinde girişimlerde bulunduysa da başvurdukları her merci Hasan’ın gözaltına alındığını reddetti.”

Hasan Ocak’ın cansız bedeninin günler sonra kimsesizler mezarlığında bulunduğunu belirtilen açıklama, Ocak’ı katledenlerin bir gün mutlaka yargılanacağı vurgusuyla bitirildi.