431. F Oturması: Özgür Azad İnci serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 431. F Oturması’nda Özgür Azad İnci’nin serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Haziran 2020
  • 14:48

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 431. F Oturması’nda Osmaniye Hapishanesi’nde bulunan hasta tutsak Özgür Azad İnci’nin serbest bırakılmasını istedi.

Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Hapishane Komisyonu üyeleri Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

Okunan açıklamada “Devlet, ne bu pandemi sürecinde ne de öncesinde tarafı olduğu ve mahpusların haklarını garanti altına almayı taahhüt ettiği hiçbir sözleşmeye uymamakta ısrar ederek hasta mahpusların hayatına kast etmeye devam ediyor” denildi.

Açıklamanın devamında ise İnci hakkında şunlar ifade edildi:

“Özgür Azad İnci; Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunmakta olup ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsüdür. 21 yıldır tutsak olan İnci, ağır kalp ve tansiyon hastasıdır. Ancak İnci’nin en önemli sağlık sorunu ileri derece şizofreni hastası olmasıdır. Azad İnci, son 12 yıldır onun şizofreni hastalığına iyi gelen ve davranışlarının normalleşmesini sağlayan ‘Solian’ adlı bir ilacı kullanmaktadır. Ancak bu ilaç 2 ay önce cezaevi idaresi tarafından ‘bu ilacın artık piyasadan kaldırılmış olduğu’ gerekçesiyle kendisine verilmeyerek kullanması engellenmiş, ona ‘Solian’ yerine farklı bir ilaç verilmiştir.”

Aile ile yaptığı telefon görüşmesinde, İnci onlara gördüğü halisyonları anlattığı belirtilen açıklamada “Azad İnci’nin akıl sağlığının bu denli bozulmasına sebebiyet veren ona iyi gelen ilacın kendisine verilmemesidir. Her ne kadar hapishane idaresi İnci’nin kullanmış olduğu ‘Solian’ adlı ilacın piyasadan kaldırıldığını söyleseler de aile bu ilacın piyasada hala satıldığını öğrenmiş ve Azad İnci’nin kardeşi bunu hapishane yetkililerinden biriyle de görüşmüştür. Ancak yetkili, Azad İnci’ye ‘Solian’ adlı ilacı vermeyeceklerini, bu ilacın daha iyi bir ilaç olduğunu söyleyerek kardeşinin söylediklerini dikkate almamıştır” denildi.

Açıklama, İnci’ye iyi gelen ilacın verilmesi ve asıl olarak tedavi için serbest bırakılması talep edilmesiyle son buldu.