371. F Oturması: Abdullah İçli serbest bırakılsın!

F Oturması eyleminde bu hafta, hasta tutsak Abdullah İçli’nin durumuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2019
  • 12:29

F Oturması eyleminin 371. haftasında, yasak nedeniyle yine İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde hasta tutsak Abdullah İçli’nin sağlık durumuna dikkat çekildi.

Saat 13.30’da yapılan eylemde İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına basın açıklamasını Hatice Onaran okudu.

Tecrite karşı Leyla Güven’in başlattığı ve cezaevlerine yayılan açlık grevi direnişini 15 tutsağın ölüm orucuna çevirdiğini söyleyen Onaran, tutsak annelerinin hapishane önünde polis saldırısına uğramasını teşhir etti. “Biz insan hakları savunucuları olarak her insanın nerede ve hangi koşulda olursa olsun taleplerini duyurabilmek için son noktada bedenini ortaya koymasını yaşam hakkı olarak kabul ediyor ve devletin, yetkililerin bu talepleri görmezden gelmeye son vererek yaşam hakkını korumasını istiyoruz” dedi.

Açıklamanın devamında ise 1333 hasta mahpusun 458’inin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Onaran, 1955 doğumlu Abdullah İçli’nin de durumu ciddi olan kalp hastası bir tutsak olduğunu belirtti.

Sadece köy korucularına silah bırakma çağrısında bulunduğu için 2011 yılında tutuklanan İçli’nin sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Ekim 2011’de kalp krizi geçirir ve Erzurum Bölge Hastanesi’nde kroner bypass ameliyatı olduktan beş gün sonra tekrar hapishaneye götürülür. Hukuki girişimlere olumlu yanıt verilerek 2 kasım 2011’de şartlı tahliye edilir. 2015 yılında geçirdiği kalp krizi nedeniyle İstanbul/ Siyami Ersek Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi’nde anjiyo sonrası tedavi edilirken tutuklanarak Ümraniye T Tipi Hapishanesi’ne götürülür. Birçok kez hastaneye götürülüp hiçbir işlem yapılmadan geri getirilen Abdullah İçli kalp ve yüksek tansiyonu (sürekli 24-25 ) nedeniyle günlük olarak  14 tane ilaç almaktadır.”

Kendisine ‘yok’ denilerek verilmeyen ilacının ailesi tarafından bulunduğunu, ancak bu sefer de ‘devlet ilacı bulur’ denilerek ailenin getirdiği ilacın kabul edilmediğini anlattı.

Açıklama, “Yaşam hakkının söz konusu olduğu her durum ve koşulda talebimiz hep aynıdır. Yaşam hakkı korunsun, Abdullah İçli ve tüm ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” ifadeleriyle sona erdi.
Eylem “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Abdullah İçli serbest bırakılsın!”, “Tecrit işkencesine son!” sloganlarıyla sonlandırıldı.

Son olarak tecrit ve açlık grevleri nedeniyle 5 gün boyunca 16.00-19.00 saatleri arasında İHD binasında Yaşam Nöbeti tutulacağının duyurusu yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul