373. F Oturması Mesude Pehlivan için yapıldı

F Oturması eyleminin 373. haftasında Mesude Pehlivan’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2019
  • 12:58

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından dernek binası önünde bugün gerçekleştirilen 373. F Oturması eyleminde, hasta tutsak Mesude Pehlivan’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri tarafından okunan basın açıklamasında ilk olarak cezaevlerinde süren açlık grevlerine ve ölüm orucundaki 30 tutsağın durumuna dikkat çekildi. Ölümler yaşanmasından endişe ettikleri belirtilerek “Mahpusların yaşam hakkını korumakla yükümlü olan devlet, ölümler olmadan, mahpusların haklı ve hukukun uygulanmasını içeren talebini kabul etmeli ve sorunu çözmelidir” denildi.

Ardından ise Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Mesude Pehlivan’ın sağlık durumu hakkında bilgi verildi.

2016 yılında İHD’ye gönderdiği mektupta Pehlivan’ın mide kanseri hastası olduğunu, kemoterapi tedavisi de dahil her tür tedavisinin engellendiğini, hastalığının giderek kötüleştiğini, buna rağmen tek kişilik hücrede tutulduğunu ve ölüme terk edildiğini yazdığı hatırlatıldı.

19 Aralık Katliamı sırasında kullanılan kimyasal gazların da tetiklenmesiyle kanser hastalığına yakalanan Pehlivan’ın durumuna ilişkin şunlar söylendi:

“Mide kanseri tedavisi için Çapa Onkoloji Bölümünde takipli bir hastaydı.

16 yıl boyunca, Bayrampaşa, Bakırköy ve Silivri ve Gebze hapishanelerinde tutulan ve tedavisi gerektiği gibi yapılmayan Mesude Pehlivan, çeşitli girişimler sonucunda, tedavisinin yapılabilmesi için cezasının infazı 6 ay ertelenerek tahliye edilmişti.

Mesude Pehlivan, infaz erteleme süresinin bitmesi sonrasında, tedavisi tamamlanmadığı hatta hastalıkları daha da ilerlemiş ve çeşitlenmiş olmasına rağmen yeniden tutuklanarak cezaevine konuldu.

Halen Gebze Kadın Kapalı hapishanesinde tutulmakta olan Mesude Pehlivan

Mide Kanseri, Lenf Tüberkülozu ve Solunum Yolu Kanseri hastalıkları ile yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.”

Silivri’den Gebze’ye sürgün edilen Pehlivan’ın tedavisinin Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Ana Bilim Dalı’nda yapılırken şimdi ise “başka il sınırlarında” denilerek Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’ne götürüldüğü belirtildi.

Pehlivan’ın gönderdiği son mektupta ise konuya ilişkin “Buradaki doktorlar durumumla ilgili hiçbir şey bilmiyorlar ve deneme yoluyla bana uygun tedavi bulmaya çalışıyorlar. Bu da tedavimi geciktiriyor” dediği aktarıldı.

Mesude Pehlivan ve tüm hasta mahpusların tedavilerinin gerekli şekilde yapılması ve serbest bırakılmaları talebiyle açıklama sonlandırıldı.

Eylem “Mesude Pehlivan serbest bırakılsın!, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!, “İnsan haklarıyla insandır!, “Hapishanelerde ölüm istemiyoruz!” sloganlarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul