Enes Kara protestoları sürüyor:

"Tarikat yurtları kapatılsın!"

Enes Kara'nın baskı ve geleceksizlik nedeniyle yaşamına son vermesi pek çok yerde protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 12 Ocak 2022
  • 12:10

Elazığ’da tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın baskı ve geleceksizlik nedeniyle yaşamına son vermesi üzerine tepkiler sürüyor.

“Tarikat yurtları kapatılsın!”

SOL Genç üyeleri Ankara’da eylem gerçekleştirdi. “Tarikat yurtları kapatılsın! Tarikatların tüm mal varlıkları kamulaştırılsın” pankartı taşınan eylemde gençlerin cemaat yurtlarında istismara, intihara, geleceksizliğe sürüklendiğine dikkat çekildi. Eylemde “Geleceğimiz için sesleniyoruz, öfkemizle sesleniyoruz; tarikat yurtları kapatılmalı, tarikatların tüm varlıkları kamulaştırılmalıdır” çağrısında bulunuldu.

SOL Genç üyeleri İstanbul ve İzmir’de “tarikat-cemaatler kapatılsın” şiarlı yazılamalar yaparak Kara’nın “intihar”ını protesto etti.

Denizli’de eylem

Özgürlükçü Gençlik üyeleri, Pamukkale Üniversitesi önünde “Enes Kara’nın ve intihara sürüklediğiniz tüm gençlerin hesabını soracağız” pankartı taşıyarak eylem gerçekleştirdi. Yapılan konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Enes, intihar etmeden önce ‘19 yaşımı böyle hayal etmemiştim, artık dayanamıyorum, yaşama hevesimi kaybettim’ dedi. Gençleri cemaat yurtlarına iten, barınma haklarına saldıranları iyi tanıyoruz. Ekonomik krizin faturasını, açlıkla yoksullukla gençlere ödetenleri iyi tanıyoruz. Sıra arkadaşlarımızın intiharının tesadüf olmadığını iyi biliyoruz. İntihara sürüklediğiniz tüm arkadaşlarımızın hesabını tek tek soracağız.”

PAÜ Üniversiteli Dayanışması 12 Ocak’ta (bugün) 16.00’da PAÜ Ana Kapı önünde “İntihar değil cinayet, geleceğimize sahip çıkıyoruz” şiarıyla eylem gerçekleştireceğini duyurdu.

Konser’de protesto

İzmir'de Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki Moğollar konserinde Türkiye Komünist Gençliği yaptığı konuşma ile Kara’nın yaşamını yitirmesini protesto etti. Konser sırasında konuşma yapan TKG’liler şunları ifade etti:

“Cemaat yurtları, dinci gericiliğin gençlerin hayatını karartmak için kazdığı bir çukurdur. Enes intihar etmemiştir, Enes bu karanlık çukura düzenin tamamının elleriyle itilmiştir. Öfkeyle izlediğimiz son videosunda ise failleri anlatıyor: Gericilik, geleceksizlik, ümitsizlik…”

Veli-der: Tarikatlar eğitimden uzaklaştırılmalı

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) yazılı bir açıklama yayınladı. Tarikat yurtlarında yaşananlara değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Anaokulundan başlamak üzere eğitimin her alanına örgütlü bir şekilde girmiş olan tarikatlar eğitim sisteminden uzaklaştırılmalıdır. Eğitim bir haktır ve devlet bu hakkı sağlamakla sorumludur. Tüm çocuklarımız kamusal, laik, bilimsel, parasız, nitelikli ve kendilerini gerçekleştirebilecekleri bir eğitim sistemine kavuşana kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

“Sıra hangimizde?”

Ankara Gençlik Komiteleri üyeleri “Devlet, tarikat, aile Enes’i öldürdüler. Sıra hangimizde?” yazılı pankart astı. Aynı zamanda “Sıranın bize gelmesini beklemeyeceğiz, örgütlenelim” şiarlı yazılamalar da yaparak Enes’in yaşamını yitirmesini protesto etti.

İLİŞKİLİ HABERLER