“Yeni tip koronavirüs Çin’den olmayabilir”

Oxford Üniversitesi’nden İngiliz bilim insanı “Yeni tip koronavirüs Çin’den olmayabilir” dedi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Temmuz 2020
  • 21:02

ABD Başkanı Donald Trump hala vesile oldukça yeni tip koronavirüsü “Çin virüsü” diye nitelemekte ve “Çin’in bu virüsü laboratuvarda icat ederek dünyanın başına musallat ettiğini” bazen imalı ve bazen de doğrudan dile getirmekte beis görmemektedir. 

Oysa bilim ve gerçekler Trump’ı hep yalanladı ve yalanlamaya devam ediyor. 

İngiliz bilim insanları Covid-19’un Çin’de ortaya çıkmadan önce 2019 Mart’ında İspanya’nın Barcelona, Kasım ayında Brezilya’nın Florianopolis ve Aralık’ta ise İtalyan’nın Torino ve Milano kentlerinde görüldüğünün kanıtlandığına işaret ediyorlar.  

Oxford Üniversitesi Kanıta Dayalı Tıp Merkezi uzmanı Dr. Tom Jefferson, The Daily Telegraph’a yaptığı açıklamada, Covid-19’un Vuhan’daki laboratuvardan çıkmadığının altını çizerek “uzun zamandır var olan ve dünyanın her yerinde uyku halinde olan bir virüs olduğunu” öne sürdü. Tom Jefferson, virüsün muhtemelen çevre koşulları tarafından aktif hale getirildiğini belirtti.

Yeni tip koronavirüs Covid-19’un Çin’de ortaya çıkmadan çok önce Avrupa’da görüldüğüne dair ellerinde deliller olduğuna işaret eden İngiliz uzman, “İspanyol epidemiyoloji uzmanlarının 2019’un Mart ayında Barcelona’nın atık sularında yeni koronavirüse rastladıklarını” belirtti.

Ayrıca Covid-19’un belirtilerine 2019 Kasım ayında Brezilya’nın Florianopolis kentinde Aralık ayında ise İtalyan’nın Torino ve Milano kentlerinde rastlandığını ifade etti.

Tom Jefferson konuşmasının devamında, 1918-1920 yılları arasında yaşanan İspanyol gribiyle kıyaslama yaparak, “1918’de Batı Samoa’da her üç kişiden biri İspanyol gribi nedeniyle hayatını kaybetti. Oysa bu halkın dış dünyayla hiçbir teması yoktu. Bunun açıklaması ancak şu olabilir, bu tip virüsler hiçbir yerden gelmiyor ve hiçbir yere de gitmiyorlar. Onlar hep burada ve aramızdalar. Bir şeyler vesile oluyor ve aktif hale geliyorlar. Dünya nüfusunun yoğunluğu ve çevre koşulları olası nedenler arasında sayılabilir” iddiasında bulundu.