Çin’in kendi doğal parçası saydığı Tayvan Adası, 25 yıldan beri üst düzey bir ABD’li yetkili tarafından ziyaret edilmedi. Emperyalist savaş aygıtı NATO’nun son zirvesinde Çin’in ‘baş düşman’ ilan edilmesinden kısa bir süre sonra ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin (daha önce iptal edilen) Asya ziyareti kapsamında Tayvan’ı ziyaret edeceği ilan edildi. Bu tutum Washington’da ateşe körükle gitmek isteyen bir kesim olduğunu gözler önüne serdi.
Pekin yönetimi Tayvan Adası’nı, diğer adıyla Milliyetçi Çin’i, ‘kırmızı çizgi’ ilan etmişti. Diplomaside esnek bir tutum izleyen Çin yönetimi Tayvan söz konusu olduğunda üslubunu sertleştiriyor. Bu konuda hiç şakası olmadığını 28 Temmuz’da gerçekleştirilen Joe Biden-Şi Cinping görüşmesinde de gösterdi. Biden’i ateşle oynamaması konusunda uyaran Şi, Pelosi’nin ziyaretini kastederek, “ateşle oynayan kendini yakar” uyarısında bulunmuştu.
28 Temmuz görüşmesinin ardından yaşanan gelişmeler, gerilimi daha da tırmandırdı. Askeri tatbikat başlatan Çin yönetimi, Şi’nin o sözleri laf olsun diye söylemediğini gösterdi. Çin donanması hafta sonunda Tayvan Adası’nın karşı kıyısındaki Fucien ve Güney Çin Denizi kıyısında tatbikat düzenledi.
Yansıyan haberlere göre, tatbikatın yanı sırsa Çinli üst düzey yetkililer ABD’yi uyarmaya devam etti.
Çin Hava Kuvvetleri Sözcüsü Shen Jinke, yaptığı açıklamada Tayvan’a atıfta bulunarak, Pekin’in kararlı bir şekilde ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü koruyacağını bildirdiği açıklamasında şu ifadeleri de kullandı:
“Çin Hava Kuvvetleri, ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunmak için kesin iradeye, tam güvene ve yeterli kapasiteye sahiptir.”
Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Global Times gazetesi ise yayımladığı başyazıda, sert uyarılar yaptı. Gazete, Pelosi’nin olası ziyaretini şu sözlerle yorumlardı: “Çin-ABD ilişkilerinin ve Tayvan Boğazı'ndaki durumun kesiştiği bölgeye döşenen bir mayın.”
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Kuzey Cephe Komutanlığı’nın sosyal paylaşım sitesi Weibo hesabında, “Savaşa hazırlanıyoruz!” mesajını paylaşması, mesajın kısa sürede 1,5 milyondan fazla beğeni alması da dikkat çekicidir.
Çin cephesinde hal böyleyken, ABD savaş gemilerinin de bölgeye yakın mesafede bulunması, gerilimi iyice tırmandırdı. Bu arada Joe Biden’in ziyarete karşı olduğuna dair haberler çıktıktan sonra Nancy Pelosi’nin Tayvan’a gitmekten vazgeçtiği bildirildi.
82 yaşında olmasına rağmen halen savaş kışkırtıcılığı yapan Nancy Pelosi’nin geri adım atması, şimdilik ortamı yumuşatmış görünüyor. Ancak bu yumuşamanın yeni bir provokasyona kadar süreceğini de belirtmek gerek. Zira ABD zayıfladıkça daha saldırgan, daha maceracı adımlar atarken, güçlendikçe özgüveni de artan Çin ise, kışkırtmaları giderek daha sert bir üslupla yanıtlıyor. Bu ise iki güç arasında her an yeni gerilimlerin yaşanabileceğini, dolayısıyla taraflar arasında çatışma riskinin de devam ettiğine işaret ediyor.