G7 Çin ile rekabeti kızıştırmak istiyor

"Küresel Altyapı için Ortaklık" adı verilen programın, Çin'in "Kuşak ve Yol" projesine karşı geliştirildiği ve Çin'i sınırlamayı amaçlayan bir adım olduğu biliniyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Haziran 2022
  • 08:00

ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7, 2027 yılına kadar yaklaşık 600 milyar dolar değerinde küresel bir altyapı yatırım programı başlatacağını açıkladı. “Küresel Altyapı için Ortaklık” adı verilen programın, Çin’in “Kuşak ve Yol” projesine karşı geliştirildiği ve Çin’i sınırlamayı amaçlayan bir adım olduğu biliniyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu girişimi ABD Başkanı Joe Biden’in başlattığını söyledi ve “Bu, G7’nin birliğini gösteriyor” dedi. Scholz’a göre ‘birliğin’ tek kanıtı bu planlar değil. G7’nin başından beri Avrupa Birliği ve NATO ile birlikte hareket ettiğini ve Rusya’ya karşı Ukrayna’yı “tek ve kararlı” bir şekilde savunduğunu öne sürdü. 

Biden ise, “ABD’nin önümüzdeki beş yıl içinde bu ortaklık için 200 milyar dolarlık kamu ve özel sermayeyi seferber edeceğini duyurmaktan gurur duyuyorum” dedi. Diğer şeylerin yanı sıra dijital altyapıya yönelik yatırımların planlandığını açıkladı. Projenin, “herkes için getirim sağlayacak ve tüm katılan ülkelerin ekonomilerini canlandıracak bir yatırım” olduğunu iddia etti. Programın başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere “dünya çapındaki tüm insanlara fayda sağlaması” gerektiğini belirtti. “Program, iklimin korunmasına yardımcı olacak ve Amerika Birleşik Devletleri’nde istihdam yaratacak” iddiasını ortaya atan Biden, “bu yatırımların ekonomik ve ticari olarak yönlendirilmesini ve borç tuzağına yol açmamasını sağlamak için projeler yüksek standartlara bağlı olacaktır” açıklamasında bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, “Avrupa Takımı”nın G7 yatırım girişimine katkı olarak 300 milyar euro sağlayacağını söyledi. Von der Leyen, bu devlet ve özel para toplamının 2027 yılına kadar planlandığını ve projelerin ülkelerle birlikte geliştirileceğini söyledi. Ukrayna’da Neonazileri desteklerken, “Demokrasiler olarak güçlerimizi birleştirmeliyiz” lafları eden Von der Leyen, “yatırımlar demokratik değerlere dayanmalı: Şeffaflık, kapsayıcılık, sürdürülebilirlik olmalı” dedi. Japonya’nın da devlet ve özel sektöre 65 milyar dolar sağlayacağı belirtildi. Söylendiğine göre Japonya Hint-Pasifik'te havaalanları, limanlar ve demiryolu bağlantılarının inşasını da teşvik edecek. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise 5,4 milyar dolar sözü verdi.

Geçen yıl duyurulan G7 projesinin, Çin’in 2013 yılında başlattığı ve Avrupa, Afrika, Latin Amerika ve Asya’ya yeni ticaret yolları açmak için hazırladığı “Yeni İpek Yolu” projesine alternatif olması amaçlanıyor.

Batılı emperyalistler, Çin’i, söz konusu ülkeleri borçlandırmak, yatırımları ve ticaret yollarını güvence altına almak ve hammaddelere erişimi avantaja çevirmek” istediği için eleştiriyor. Bunların eleştiri konusu edilmesi tam bir saçmalıktır. Zira borç verip ülkeleri borçlandırdı diye Çin’i eleştirenler, kendi sefil çıkarları için ülkeleri yakıp yıkıyorlar. Ülkelere ‘krediler vererek’ değil NATO’nun savaş makinesi ile saldırıyorlar; Sırbistan, Afganistan, Irak, Libya, Suriye ve daha pek çok ülkeye yaptıkları gibi…