Küresel ekonomi için beklentiler giderek daha karamsar hale geliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) 26 Temmuz günü çoğu ülke için tahminlerini yeniden düşürdü. Üç büyük ekonomik güç olan ABD, Çin ve Euro Bölgesi, hepsi zayıflıyor. IMF ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, “Görünüm Nisan ayından bu yana önemli ölçüde karardı” dedi. Küresel ekonomi, koronavirüs pandemisinin patlak vermesini izleyen çöküşten iki yıl sonra, yeniden resesyona girebilir. Uluslararası Para Fonu (IMF) yayınladığı yeni raporunu, “kasvetli ve belirsiz” sözlerle başlıklandırıyor. 2022‘de giderek “daha kasvetli bir gelişmeden” söz ediyor.
Uluslararası Para Fonu’ndaki uzmanlar, bu yıl için yalnızca yüzde 3,2’lik, 2023‘te ise yüzde 2,9’luk bir küresel büyüme bekliyorlar. Nisan ayına ilişkin önceki tahminler böylece sırasıyla 0,4 ve 0,7 puan düşürüldü. IMF düşüşün gerekçesi olarak yüksek enflasyonu, devam eden tedarik zinciri sorunlarını, Çin’deki korona kısıtlamalarını ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının sonuçlarını gösterdi. İhtiyaç sahibi ülkelere “yardım eden” finans kuruluşu, mevcut çok yüksek enflasyonun ekonominin ve finansal sistemin istikrarını tehdit ettiği konusunda uyardı.
ABD’de fiyatlar Haziran’da yüzde 9,1, Euro Bölgesi’nde ise yüzde 8,6 arttı. Enflasyon giderek daha fazla yayılıyor. Sanayileşmiş ülkeler için, IMF 2022’de yüzde 6,6 ve ardından 2023’te yüzde 3,3’lük bir enflasyon oranı bekliyor. Yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 9,5 ve yüzde 7,3 olması öngörülüyor. IMF ekonomisti Gourinchas’a göre, enflasyon oranlarını düşürmek ve kontrol altına almak mutlak önceliğe sahip olmalı. ECB gibi birçok merkez bankası, ekonomi için en uygun değer olarak yüzde 2’lik bir enflasyon oranını hedefliyor.
IMF sayısız riske işaret etti. Eğer gerçekleşirlerse, dünya ekonomisi daha da kötüsünü yaşayabilir. Örneğin, Rusya’dan gelen gaz arzının tamamen yokluğu bunun için bir tetikleyici olabilir ve aynı zamanda daha da yüksek enflasyona yol açabilir. Bu öncelikle Avrupa’yı etkileyecektir. Bu olumsuz senaryoda, küresel ekonomi 2022’de sadece yüzde 2,6 ve 2023’te yüzde 2,0 büyüyecektir. Yüzde 2,0’ın altındaki değerlerin dünya ekonomisi için çok nadir olduğu, 1970’den beri sadece beş kez meydana geldiği söyleniyor.
IMF şimdi ABD ekonomisi için 2022’de yüzde 2,3 büyüme öngörüyor. 2023’te yüzde 1,0 olması bekleniyor. Benzer değerler yüzde 2,6 ve yüzde 1,2 ile Euro Bölgesi için de öngörülüyor. Almanya’nın ise muhtemelen daha da kötüsünü yaşayacağı ileri sürülüyor. IMF analisti Celasun’a göre, Alman şirketlerinin sipariş defterleri dolu, ancak üretimde sorunlar var. Kısa vadede gaz sorunu Almanya’daki her şeyi gölgede bırakabilir. IMF uzmanları Çin’de de yüzde 3,3 ve yüzde 4,6 büyüme oranları bekliyor. Bunun Çin standartlarına göre çok az olduğu belirtiliyor.
IMF, dünya çapındaki politikacıları özellikle yüksek enflasyonla mücadele etmeye çağırıyor ve ayrıca kötüleşen bir gıda krizi konusunda da uyarıyor.