Paris'te Filistinle dayanışma eylemi

Fransa'da Siyonist İsrail’in destekçisi Fransa sermaye devleti Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini yasaklanmasına rağmen Filistinle dayanışma eylemleri yasak tanımıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Ekim 2023
  • 08:00

Paris'te Filistinle dayanışma eyleminin fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz...

Fransa'da Siyonist İsrail’in destekçisi Fransa sermaye devleti Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini yasaklanmasına rağmen Filistinle dayanışma eylemleri yasak tanımıyor.

11 Ekim Çarşamba günü Marsilya, Bordeaux, Lyon, Nantes, Nime, Lille gibi birçok kentte yüzlerce kişi yasakları tanımayarak sokaklara çıktı. 12 Ekim Perşembe günü ise başta başkent  Paris olmak üzere Bezier, Montpellier, Bordeaux, Toulouse gibi  birçok kentte  Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yasaklara rağmen karalılıkla  gerçekleşmeye devam etti.

Filistin'de Adil ve Kalıcı Barış İçin Ulusal Kolektif ve Fransa Filistin Dayanışma Derneği, Filistin Kazanacak Kolektifi tarafından yapılan eylem çağrılarında Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve Filistin halkına yönelik koruma önlemleri alınması çağrısında bulunuldu.

Paris’te gerçekleşen dayanışma eyleminin saati 18.00 olmasına rağmen saat 16.30’da polis ve jandarma ekipleri Republique Meydanı'na yığınak yaparak Meydan’da bulunanları birer birer üst araması ve kimlik kontrolünden geçirip, herkese izinsiz eyleme katılmaktan ceza uyguladı. Basın çalışanlarına yönelikte tehdit savurdu. Meydandan geçen herkesi tehditlerle taciz eden kolluk güçleri eylem unsuru sayılacak pankart, flama ve döviz olmamasına rağmen saat 17.30 gibi meydanı boşaltmak isteyip çember oluşturarak meydanda bulunanları tek bir yönden uzaklaştırmak istedi. Henüz eylem saatinin gelmemesinden dolayı eylemcilerin sayısının çok olmamasına rağmen çember içinde bulunan kitle karalılık sergileyerek ''Hepimiz Filistinliyiz!'' sloganı attı ve eylem başlattı. Çember içinde dar bir grubun kararlığıyla başlayan eylem saat 18.00’den itibaren çoğunluğu gençlerden oluşan  kitlenin meydana gelmesiyle polisler alanı eylemcilere açmak zorunda kaldı. ''Hepimiz Filistinliyiz!'' ,''Filistin yaşayacak, Filistin savaşacak, Filistin kazanacak!'', ''Katil İsrail,  işbirlikçi Fransa!'' sloganlarının sıklıkla  atıldığı eylemde “Yahudiyim ama anti Siyonistim” dövizleri de dikkat çekti. İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) flamalarıyla katılarak eyleme  destek verdi.

Kızıl Bayrak / Paris