Paris'te Aralık ayı katliamları protestosu

Maraş, Roboski ve 19-22 Aralık hapishaneler katliamları Fransa'nın başkenti Paris'te 22 Aralık’ta düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Aralık 2023
  • 10:30

Maraş, Roboski ve 19-22 Aralık hapishaneler katliamları Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

22 Aralık Cuma günü saat 18.00 de Paris 10. bölge Strasbourg-Saint Denis kemer önünde kitlenin toplanmasının ardından gerçekleşen eylemde ''19 Aralık katliamını unutma, unutturma!”, ''Roboski'nin Maraş'ın hesabını soracağız!'' pankartları açıldı. Eylemde kısa bir açılış konuşmasının ardından kurumlar adına hazırlanan ortak metin okundu.

''...Aralık ayı bizler için katliamların yıldönümüyle ayrı bir yerde duruyor. 19 aralık zindanları hedef alırken, Maraş'ta Aleviler, Roboski'de Kürtler katledildi. Bu açıdan 3 katliam da faşist sermaye devletinin sistematik saldırganlığının sembolüdür. Biri hapishanelerdeki devrimci tutsakların iradelerini teslim almayı amaçlamıştı, diğeri Alevi inancına sahip olanları baskılamaya ve sonuncusu da Kürt ulusunu susturmayı amaçlamaktaydı.”

Açıklamanın devamında Aradan geçen yıllarla katliamcı devlet geleneğinin değişmediği, dün Roboski'de savaş uçaklarıyla çocukları bombalayanlar bugün Kürdistan'ın 3 parçasında İnsansız Hava Araçlarıyla bomba yağdırdığı, üç katliamın da hedefindeki Kürt ulusu, Aleviler ve özgür tutsakların hala direndiği belirtildi. Açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

''Bizler Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen örgütleri olarak o hesap sorma kararlılığını selamlıyoruz. Yükselen faşizmin sadece bizim topraklarımızda değil Fransa'dan Arjantin'e her yerde bir virüs gibi yayıldığını biliyoruz. Ve bu katliamlar tarihini hatırlatarak yeni acıların önüne geçmenin ancak mücadeleyle olacaktır. Onlar Kürt ulusuna, Alevilere saldırdıkça halkların kardeşliği ve birleşik mücadele için daha da kenetlendik kenetleneceğiz! Biz devrimciler için 19 Aralık zindan direnişi birleşik mücadelenin birlikte ölünerek verilen büyük bir örneğidir. Öyleyse zindan direnişçilerine borcumuz birleşik mücadeleyi de yükseltmektir! Özgür tutsaklara saldırdıkça içerde dışarda hücreleri birlikte parçalamak için direnişe ses olmaya devam edeceğiz. Hasta tutsakları ellerinden almak için mücadeleye devam edeceğiz! İşçilerin, emekçilerin ezilen halkların tarihi baskı ve zulüm karşısında direnişlerle yazılmaya devam ediyor. Herkesi bu mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz!''

Eylemde sıklıkla ''Katil devlet hesap verecek!'', ''Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!'',
''Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!'', ''Maraş'ı, Roboski'yi unutma, unutturma!'' sloganları atıldı.

Eylemi örgütleyen kurumlar şunlar:

BİR-KAR, ACTİT, ADHK Paris, CDK-F, Partizan, Öncü Partizan, PDD, ODAK, TİP Fransa

Kızıl Bayrak / Paris