NATO’dan savaşı kışkırtacak “tatbikat” kararı

NATO üyesi devletlerin yapmaya hazırlandığı "Steadfast Defender" tatbikatı hem savaşın kıtalara yayılmasına hem nükleer savaş gibi yıkımı tarifsiz olacak bir tehlikeye de davetiye çıkartıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ocak 2024
  • 19:00

“Ukrayna savaşı sonrası dünyada, Ortadoğu söz konusu olduğunda, iki önemli nokta öne çıkıyordu. Bunlardan ilki, Ukrayna savaşıyla birlikte dünyada yeni bir dönemin başlamış olmasıydı. ABD’nin emperyalist hegemon güç olma döneminin bittiği, Ukrayna sonrasında kesinlik kazandı. Bu çok da yeni bir durum değildi kuşkusuz. Ama Rusya’nın Avrupa’nın göbeğinde böyle bir savaşa girişebilmesi, kapitalist dünyanın bütününde artık hegemon bir emperyalist gücün kalmadığının kesin bir ilanı oldu. ABD artık yalnızca Batının ve NATO’nun emperyalist lider gücüydü.” (Filistin sorunu ve direnişin sorunları, H. Fırat -Ekim Sayı: 331, Ocak 2024)

Emperyalist savaş aygıtı NATO ve onun patronu ABD, 90 bine yakın askerin katılacağı “son yılların en büyük savaş tatbikatını” yapacaklarını duyurdular. Bu açıklama ile Ukrayna ve Orta Doğu’da süren savaş ve soykırımı yeni bir aşamaya taşıma hazırlığı içinde olduklarının sinyallerini verdiler.

NATO’dan yapılan açıklamaya göre bu, “Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana yapılan en büyük tatbikat” olacak.

Tatbikatın şubat ayında başlayacağı ve yaklaşık dört ay sürmesinin planlandığı bildirildi.

Tatbikatın arka planında kuşkusuz ki Ukrayna üzerinden Rusya’yla sürdürülen emperyalist savaş ve Orta Doğu’da İsrail eliyle Filistin halkına karşı sürdürülen soykırım yer alıyor.

ABD'li General Christopher Cavoli, Brüksel’de yapılan NATO Askeri Kanadı (NATO Militärausschuss) toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Steadfast Defender" (Kararlı Savunma) adlı dört aylık tatbikatın son on yılların en büyük manevrası olacağını söyledi.

Avrupa'daki NATO kuvvetlerinin başkomutanına göre hazırlıkların önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor. Tatbikatın ise şubat ayında başlatılması planlanıyor. Cavoli'ye göre, ulusal ve çok uluslu kuvvetlerin alarma geçirilmesi ve yer değiştirmesi mayıs ayına kadar sürecek. Amerikalı general, NATO güçlerinin bu tatbikatla Avrupa-Atlantik bölgesini güçlendirme yeteneğini ortaya koyacağını ve birbirini koruma kararlılığının açık bir göstergesi olacağını savunuyor.

NATO'nun doğu kanadı ve Alman ordusunun (Bundeswehr) desteği

Tatbikata savaş aygıtı üyesi 31 devletin tamamı ile aday ülke İsveç katılıyor. Bundeswehr, "Steadfast Defender"in yanı sıra, "Quadriga 2024" (dörtlü 24) adı verilen dört aşamalı bir tatbikata da katılacak. Bundeswehr’in mayıs ayı sonuna kadar 12 binden fazla askeri konuşlandırması ve NATO'nun doğu kanadının hızlı bir şekilde kuvvetlendirilmesi öngörülüyor. 

"Steadfast Defender"in tatbikat alanı Norveç'ten Romanya’ya kadar uzanıyor. Bundeswehr'e göre, kuvvetlerin Kuzey Amerika'dan Avrupa'ya kaydırılmasını içeren bir deniz tatbikatı da olacak. 

Tatbikata 90 bin civarında askerin yanı sıra 1000'den fazla savaş aracı ve onlarca savaş uçağı ile deniz biriminin de katılması bekleniyor.

Yapılan açıklamalara göre tatbikatta bin bir çeşit savaş araç-gerecinin yanı sıra, yeni model tankların, uçak gemilerinin ve F-35 savaş uçaklarının “öldürücü gücü” test edilecek ve “düşmana gözdağı” verilecek. 

Almanya'nın yanı sıra İngiltere de tatbikata “küçümsenmeyecek bir askeri katkıda” bulunuyor. İngiltere Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde tatbikata, “deniz, hava ve kara kuvvetlerinden yaklaşık 20 bin İngiliz askerinin katılacağını” duyurdu.

2023’ün en büyük hava kuvvetleri tatbikatı gölgede kalacak

Haziran 2023'te NATO, Alman hava sahası üzerinde büyük ölçekli bir hava kuvvetleri tatbikatı "Air Defender" (hava savunması) düzenlemişti. Bu, neredeyse 75 yıl önce NATO'nun kuruluşundan bu yana hava kuvvetlerinin en büyük tatbikatıydı. 

Tatbikata 25 ülkeden 250 uçak ve 10 bine yakın asker katılmıştı. Alman hükümeti ve ordusu Bundeswehr sonradan "Air Defender"i öve öve bitirememişlerdi. 

Savaş aygıtı NATO ile destekçilerinin bu manevrayla ne amaçladıkları açık. Ukrayna üzerinden süren emperyalist savaşta Rusya’ya gözdağı vermek, Orta Doğu’da İsrail eliyle Gazze’de sürdürülen soykırımı desteklemek, bu katliamlara karşı çıkan ve çıkabilecek güçlere gözdağı vermektir. ABD ile emperyalist ortaklarının daha geniş stratejik hedefleri ise, bu militarist gösteriyle “esas düşman” ilan ettikleri Çin’i tehdit etmektir.

Silahlanma histerisine giren NATO savaşa benzin dökerek, savaşın kıtalara yayılmasına yol açmakla kalmıyor. Bu tutumuyla bir nükleer savaş tehlikesini de tetikliyor.

Ukrayna, Orta Doğu ve bir dizi başka yer ABD önderliğindeki batılı emperyalistler eliyle sürdürülen savaş ve iç savaşlarda yıkılıyor, halkların yaşamı altüst ediliyor. Daha vahimi ise, bu savaşlar milyonlarca insanın ölümüne ve yerlerinden edilmesine de yol açıyor. 

NATO üyesi devletlerin yapmaya hazırlandığı "Steadfast Defender" tatbikatı hem savaşın kıtalara yayılmasına hem nükleer savaş gibi yıkımı tarifsiz olacak bir tehlikeye de davetiye çıkartıyor.