Fridays For Future / FFF (Gelecek İçin Cumalar) hareketinin çağrısıyla ‘küresel iklim grevi’ bir kez daha gerçekleştirildi. Bu, FFF hareketinin 2018 yılında kurulmasından bu yana gerçekleştirilen 11. küresel iklim greviydi. Grev, People Not Profit!” (Kâr Değil, İnsanlar1) şiarı altında gerçekleştirildi.
Tüm kıtalarda 800'den fazla kampanya planlandı. Gösterilerde Antarktika ve Kuzey Kutbu'nda bulunan araştırmacıların bile yer aldığı belirtildi.
Yalnızca Almanya'da, yaklaşık 270 kent ve kasabada yapılan gösterilere 280 bin kişinin katıldığı açıklandı. Gösterilerde küresel ısınmaya, çevre kirliliğine karşı döviz ve pankartlar taşındı. Asıl olarak liseli gençliğin katıldığı eylemlere “Grannies for Future”, “gelecek için büyükanneler”in de aralarında bulunduğu aileler ve yetişkinler de destek verdi. Göstericiler arasında özellikle genç kadınların yoğun katılımı dikkat çekti.
FFF hareketi taleplerini şu başlıklar altında topladı: hükümet iklim krizi konusunda derhal harekete geçmeli, fosil yakıtların kullanımı aşamalı olarak kaldırılmalı, daha fazla iklim adaleti sağlanmalı, yenilenebilir enerjiye geçiş yapılmalı, 100 milyar avro askeri harcamalara değil, ulaşımda tutarlı bir geri dönüşüm sağlamak için harcanmalı, 9 avroluk bilet kalıcı hale getirilmeli.
Yapılan konuşmalarda, Almanya'da büyük enerji tekellerinin milyarlarca dolar kar ettiği, öte yandan işçi ve emekçilerin faturalarını nasıl ödeyeceklerini bilmediklerine vurgu yapıldı ve “hükümet enerji krizinde düşük gelirlilere yardım sağlamalı” talepleri yükseltildi.
Gösterilerin en kitleseli Berlin'deydi. Buradaki gösterilere 36 bin kişi katıldı. Yapılan konuşmalarda hükümetten küresel ısınmayı durdurmak için harekete geçmesi istendi. “İklimin korumasına şimdi ihtiyacımız var, çünkü artık bir enerji krizimiz olduğunu görüyoruz, çünkü hala fosil yakıtlara bağımlıyız ve bu, şimdi kararlı adımlar atılmazsa gelecekte daha da kötüleşecek” ifadeleri kullanıldı.
Hamburg'da ise 19 bin kişi sokaktaydı. Göstericiler pankartlarda ve posterlerde “iklim için 1,5 derece” ve “havada geçiş ücreti” çağrısında bulundular. Eylemciler, “Hamburg Senatosunun şehri 2035 yılına kadar iklim açısından nötr hale getirmesini, şehir merkezini özel ulaşımdan kurtarmasını ve iklim koruma önlemlerini her üç ayda bir gözden geçirmesini” talep etti.
Baden Württemberg eyaletinde en büyük eylem Freiburg'da gerçekleşti. Eyleme 8 bin kişi katıldı. Burada iklim grevine giderek daha az öğrencinin katıldığı fark edildiğinden dolayı öğrenciler çok sayıda okulda eyleme bir "okul fırtınası" ile başladı. Küçük gruplar halinde, sınıflara girerek öğrencileri yürüyüşlere katılmaya motive etmek için megafonlarla anons yaptılar, yüksek sesli müzik ile dersleri böldüler.
Münih'te de gösterilere binlerce kişi katıldı. Organizatörler, Frankfurt'taki gösteriye 10 bin, Hannover’deki gösteriye 5 bin kişinin katıldığını açıkladı. Bremen'de 5 bin kişinin katıldığı yürüyüşte “iklim krizinin kökten çözümü için mücadele!”, “Bu dünya bizim!” dövizleri taşındı.
Köln'de düzenlenen gösteride 7 binden fazla kişi bir araya geldi. Yapılan konuşmalarda “İklim değişikliği şimdi, on yıl içinde değil” vurgusu yapıldı. İklim değişikliği nedeniyle Güney Avrupa'daki sayısız orman yangınına ve Pakistan'da yaşanan sel felaketine atıfta bulunuldu. Ancak iklim değişikliğinin Köln'e de geldiğinin görülebildiğini, Ren Nehrinin kuruduğu ve yeşil parkların kahverengiye döndüğüne vurgu yapıldı. Konuşmada bunun norm haline gelmemesi için federal hükümetten 100 milyar avroluk özel bir fon ayırması istendi ve şu talepler dile getirildi: “Bu, fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırmalı, 9 avroluk biletin devam etmesini sağlamalı ve Küresel Güney'de iklim değişikliğinden en az sorumlu olan ancak bundan en çok zarar gören ülkelere tazminat ödenmelidir.”
Avusturya’nın başkenti Viyana ve Portekiz’in başkenti Lizbon başta olmak üzere değişik Avrupa ülkelerinde de eylemler yapıldı. Lizbon'da düzenlenen eylemde "İklim ısınıyor, politikacılar izliyor" ve "B gezegeni yok" gibi sloganlar atıldı. Yapılan konuşmalarda “fosil yakıtlara bağımlılık nedeniyle bir medeniyet çöküşüyle karşı karşıyayız” dendi.
Fridays For Future hareketinin çağrısıyla Fransa'da da onlarca yürüyüş ve miting düzenlendi.
İsviçre'nin Bern, Basel, Luzern, Zürih, St Gallen, Wintherthur, Baden kentlerinde gençler ve kitleler Küresel İklim Grevi kapsamında iklim için adalet taleplerini dile getirmek amacıyla sokaklara çıktı. "İklimi değil, sistemi değiştirin" sloganıyla eylem yaptı.
Pazar günü parlamento seçimlerinin yapılacağı İtalya'da da binlerce kişi Roma'da sokaklara çıktı.
İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, cuma sabahı erken saatlerde Stockholm'deki İsveç parlamentosu önünde bazı kampanyacı arkadaşlarıyla bir araya gelerek protesto gösterisi yaptı.
Danimarka’nın başkenti Kopenhag'da, çoğunluğu genç yüzlerce kişi parlamento binasının önünde gösteri düzenleyerek iklim için daha fazla mücadele çağrısında bulundu.
Asya ve Avustralya'da ise okul çocuklarının protestoları cuma sabahı başladı.