İklim krizi iş cinayetlerini arttırıyor

"Aşırı üretim, aşırı kâr" döngüsüne dayanan kapitalist sistem, yeryüzü üzerinde yaşayan bütün canlıları ve doğayı büyük bir yıkıma doğru sürüklemektedir. Farklı kurumlar ve bilim insanları tarafından belgeleriyle ortaya konulan bu gerçekler, insanlığı bekleyen büyük felaketi gözler önüne sermektedir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Ağustos 2022
  • 08:00

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), iklim krizi ve hava sıcaklıklarının artması nedeniyle iş cinayetlerinde artışların olduğuna dikkat çekerek, Avrupa’da çalışanlar için yeni bir çalışma yasası talep etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bu konudaki araştırmalarını veri alan ETUC, ideal çalışma koşulları için hava sıcaklığının 16 ile 24 derece olması gerektiğini belirtti. Çünkü yapılan araştırmalara göre, hava sıcaklığı 30 derecenin üzerine çıktığında iş kazası riski yüzde 5-7 oranında artmaktadır. Sıcaklıklar 38 dereceyi aştığında ise kaza riski yüzde 15’e kadar yükselmektedir.  

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında konuşan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Taalas, son haftalarda Avrupa genelinde etkisini gösteren sıcak hava dalgasına ilişkin bilgileri açıkladı. Sıcak havalar nedeniyle geçen hafta Fransa, İspanya ve Portekiz'de en az 360 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Taalas, dünya genelinde iklim krizinin etkilerinin en az 2060'a kadar süreceğine dikkat çekti.

WMO tarafından açıklanan verilere dikkat çeken ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Claes-Mikael Stahl, güneşten korunmasız çalışan insanlar için sıcak hava dalgaları ölümcül olabileceğini belirterek, şunları söyledi:

“İşçiler her gün iklim krizinin ön saflarında yer alıyor ve aşırı sıcaklıklardan sürekli artan tehlikeye karşı korunmaya ihtiyaçları var.”

Bu yüzden de maksimum çalışma sıcaklıkları konusunda Avrupa çapında yeni bir mevzuata ihtiyaç olduğunu belirten Stahl, Avrupa Birliği’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nu harekete geçmeye çağırdı. Stahl, şöyle konuştu:

“Ölümcül sıcak hava dalgalarıyla dolu bir yaz, Avrupa'nın işçilerini iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için yeni bir yasaya ihtiyaç var. Klimalı ofislerinde rahat oturan politikacılar, en savunmasız koşullarda çalışanlara yönelik tehlikeyi görmezden gelmeye devam edemezler.”

İklim krizi insan yaşamın tehdit ediyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), “Sıcak hava dalgaları iklim krizinin yarattığı gizli katillerdir” diyerek, 5 milyar insanın sıcak hava dalgasının olumsuz etkilerine maruz kalma riski olduğunu belirtmektedir. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, kentsel alanların kırsal alanlara göre daha sıcak ve iklim krizi nedeniyle daha fazla ısındığı dile getirilirken, özellikle sıcak hava dalgalarının kent yoksulları için ölümcül olacağı uyarısı yapılmaktadır. Ayrıca, hızla artmakta olan sıcak hava dalgaları dünya çapında canlı yaşamını da tehlikeye atarak birçok canlı türünün yok olmasına neden olmaktadır.

“Aşırı üretim, aşırı kâr” döngüsüne dayanan kapitalist sistem, yeryüzü üzerinde yaşayan bütün canlıları ve doğayı büyük bir yıkıma doğru sürüklemektedir. Farklı kurumlar ve bilim insanları tarafından belgeleriyle ortaya konulan bu gerçekler, insanlığı bekleyen büyük felaketi gözler önüne sermektedir. Bu anlamıyla kapitalizm hem toplumsal hem de bilimsel olarak aslen ömrünü tamamlamış bulunmaktadır. İnsanlık karşısında bütün meşrutiyetini kaybetmiş olan kapitalizm yıkılmayı beklemektedir. Bugün insanlığın en ivedi görevi, her anlamıyla çürümüş olan bu sistemi ortadan kaldırmaktır.