Dünya basınında bugün: Eğitimden enerjiye, pahalılıktan iklime; krizler

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 01 Eylül 2022
  • 17:10

Dünyanın dört bir yanında eğitim, enerji, ekonomi gibi alanlarda krizler gazetelerin ilk sayfalarında geniş yer tutuyor. The New York Times, Covid-19 pandemisiyle öğrencilerin eğitim seviyesindeki gerilemeyi gündeme taşırken Britanya'nın gündeminde yaşam pahalılığı yer aldı. Artan enflasyon ve enerji kriziyle birlikte enerji faturalarında ciddi bir artış beklenirken, soğuk kışın sağlık sorunlarına da neden olabileceği vurgulandı. Fransa'da ise Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşla şiddetlenen enerji kriziyle mücadelenin, iklim kriziyle mücadele adımlarıyla ters düştüğü vurgulandı. 

1 Eylül 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Pandemi nedeniyle okullar 20 yıl geriye gitti

ABD’de düzenlenen ulusal sınavlar, Covid-19 pandemisinin öğrenciler için olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. Test sonuçları, 9 yaş grubunun matematik ve okuma seviyelerinin 20 yıl öncesine düştüğünü ortaya koydu. ABD’de Ulusal Eğitim Gelişmeleri Değerlendirme testlerinde, 1970’lerden bu yana ilk defa 9 yaş grubunun matematikte kötüleştiği, okumadaki skorların ise 30 yıldan sonra en yüksek seviyede düştüğü tespit edildi. Öğrencilerin seviyesinin her seviyede ve her gelir grubunda düştüğünün altı çizildi. 

The Wall Street Journal | FDA, Omicron’u hedef alan Covid aşısına onay verdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Covid-19’un Omicron varyantının son gruplarını hedef alan aşıya onay verdi. ABD’de yeni aşılarla birlikte aşılama kampanyasının sonbahar aylarında başlaması bekleniyor. FDA’in onay vermesiyle birlikte yeni aşılar yalnızca risk grubundakilere değil, genel uygulamaya da açık olacak. 

The Financial Times | Rusya’nın “alarm veren” gaz sıkıştırmaları üzerine Almanya’da fabrikalar üretimi durdurdu

Rusya’nın doğalgazını Almanya’ya taşıyan Kuzey Akım boru hattı üzerinden sevkiyatların durması üzerine enerji fiyatları arttı. Almanya’da üreticiler, üretimi durdurmak durumunda kaldı. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck,endüstrinin alternatif enerji kaynaklarına geçerek son aylarda doğal gaz tüketimini azalttığını ancak bazı fabrikaların üretimi tamamen durdurduğunu söyledi. Habeck, durumu “alarm verici” olarak nitelendirdi. 

The Guardian | Uzmanlar uyardı: Ebeveynler ısıyı kapatırsa çocuklar ölebilir

Britanya’da enerji krizinin etkisiyle elektrik ve ısınma faturalarında ciddi bir yükselişle birlikte soğuk bir kış bekleniyor. Faturalardaki ciddi artışın karşısında evlerdeki ısıtmanın kapatılması gibi önlemler düşünülürken uzmanlar, soğuk evlerde çocukların akciğer ve beyin gelişimlerinin zarar görebileceğini söylüyor. Britanyalı uzmanlar, soğuk geçmesi beklenen kış boyunca çocuklarda solunum yolu hastalıklarının artabileceği, hastalıkların uzun dönemli sonuçları olabileceğine karşı uyarıyor. Britanya’da Resolution Foundation isimli bir kurum, Britanya’nın bu yüzyılın en büyük yaşam standartları krizine gireceğini öngörüyor. Kurumun öngörülerine göre, yaşam pahalılığı krizi 2024 yılına kadar sürecek. 

The Independent | Yaşam standartlarında bu yüzyılın ne büyük sıkışması

Britanya’da Resolution Foundation isimli kurumun hazırladığı rapor, ülkenin 100 yıl içinde en büyük yaşam standartı kriziyle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Artan enflasyonun gelecek yılın ortasına gelindiğinde yıllar süren gelir artışını ortadan kaldırabileceği belirtildi. Hükûmetin yaşam pahalılığı krizine ilişkin bir adım atmaması durumunda, 3 milyon Britanyalının daha yoksulluğa düşeceği vurgulandı. 

Le Monde | Enerji krizi: Karbona zorunlu dönüş

Rus doğal gazını Almanya’ya taşıyan Kuzey Akım boru hattı üzerinden sevkiyatlar bugün itibarıyla üç günlüğüne durdu. Avrupa genelinde pek çok ülke Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşla başlayan enerji krizi nedeniyle “geçici” ve “kaçınılmaz” olduğunu belirterek karbona geri dönüş yaptı. Enerji kriziyle mücadele için atılan adım, iklim kriziyle mücadele için gereken zorunlu adımlara ters düştü. Enerji krizi karşısında Fransa, vatandaşlarını “zor bir sürece” hazırlama sürecine başladı. 

The Moscow Times | Rusya’dan Çin ve Hindistan’la “savaş oyunları”

Rusya'nın öncülük ettiği "Vostok-2022" askeri tatbikatı, düzenlenen askeri törenle başladı. Tatbikata Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (PLA) da katılıyor. Rusya'nın hava indirme, askeri ulaştırma havacılık ve uzun menzilli havacılık birlikleri ile yabancı ülkelere ait birliklerin de yer alacağı tatbikatta, ülkenin doğu bölgesinde askeri güvenliğin sağlanması ile ilgili hedefler üzerinde çalışılacak. Rus ordusunun büyük bir bölümünün Ukrayna’daki savaşta olduğu belirtilerek bu yıl gerçekleşen Vostok-2022’nin şu ana kadarki en küçük ölçekte olduğu belirtildi. 

Al Jazeera | Suriye: İsrail, füzelerle Halep’te havalimanı vurdu

Suriye'nin kuzeyinde Halep ilinin doğusunda yer alan havalimanına ve başkent Şam'a İsrail tarafından saldırı düzenlendiği iddia edildi. SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, yerel saatle 20.00 sularında Halep Havalimanı'na İsrail tarafından füze saldırısı düzenlendiği öne sürüldü. Patlama seslerinin duyulduğu belirtilen haberde, Halep il merkezinin doğusundaki havalimanında hasar oluştuğu kaydedildi. İsrail makamlarından söz konusu saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.

T24 / 01.10.22