İsviçre’de mülteciler virüsle baş başa bırakılıyor

Hem Basel hem de Cenevre’de basına bilgi veren ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen mülteciler, yaşadıkları koşulları aktardıktan sonra, “Kimsenin bizi önemsediği yok, adeta ölüme terk ediliyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Nisan 2020
  • 16:21

Covid-19 salgından en çok etkilenen ülkeler arasında İsviçre de yer alıyor. Federal Sağlık Ofisi’nin (BAG) 8 Nisan tarihli verilerine göre, İsviçre’deki vaka sayısı 22 bin 590, salgından kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 590. Kantonların açıklamalarında ise, vaka sayısı 22 bin 164, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 820 olarak veriliyor. Rakamlar birbirleriyle çelişiyor.

Her ne kadar hastalığın yayılması yavaşlamış olsa da Federal Hükümet (Bundesrat), 8 Nisan’da yaptığı açıklamada, alınan önlemlerin 26 Nisan’a kadar devam edeceğini duyurdu. Sonrası için de yeniden değerlendirme yapılacağı açıklandı. 

Alınan önlemler arasında beşten fazla kişinin bir arada bulunmaması ve sosyal mesafenin en az 2 metre olması gerektiği de var. Buna rağmen hayati önemde olmayan birtakım işkollarında (örneğin inşaat) üretim devam ediyor ve buralarda bu tür önlemlerin alınması mümkün değil. 

Mülteciler ise salgının başından bu yana tüm hijyen ve korunma imkânlardan yoksun bir şekilde sağlıksız barınaklarda barındırılıyorlar. Mültecilerin barındırıldığı sivil savunma sığınaklarında söz konusu önlemlerin alınması mümkün olmuyor. Zira bu sığınaklar yeraltında, gün ışığı görmeyen, dar, havasız ve karanlık yerler. Her bölmede 8 ila 10 kişi üst üste atılmış ranzalarda yatıyor. Ortak alanlar dar. Yatakhane ve yemekhane de dahil, sığınağın her yerinde ne sosyal mesafenin korunması ve ne de hijyen kurallarının yerine getirilmesi mümkün.

Konuyla ilgili Basellandschaftliche Zeitung-bz’in sorusuna cevap veren federal hükümetin mültecilerden sorumlu temsilcisi Lukas Rieder, “Durumun iç açıcı olmadığını biliyoruz, bu sığınaklarda barınanların sayılarını azaltarak üstesinde gelmeye çalışıyoruz” demekle yetindi.

Basel Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Tonya Zürcher ise meclise verdiği bir önergede “bu sığınakların derhal kapatılmasını ve mültecilerin insani koşullarda barınmasının sağlanmasını” talep etti. 

Mülteciler Basel, Zürih ve Cenevre başta olmak üzere birçok kentte bu tür sığınaklarda barındırılıyorlar. 

Cenevre’deki sığınaklarda Covid-19 testi pozitif çıkan mülteciler, sağlıksız bir şekilde kaldıkları kamplara geri gönderilerek adeta ölüme terk ediliyorlar. Kampta kalan mülteciler, salgına rağmen hala 5-6 kişilik küçük odalarda ve sağlıksız koşullarda yaşıyorlar. 

Hem Basel hem de Cenevre’de basına bilgi veren ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen mülteciler, yaşadıkları koşulları aktardıktan sonra, “Kimsenin bizi önemsediği yok, adeta ölüme terk ediliyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / İsviçre