İsviçre’de inşaatların durmasına federal yasak

İsviçre’de koronavirüs önlemleri kapsamında kapatılacak işletmeler açıklanırken, inşaatlardaki faaliyetlerin durmasına yasak getirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Mart 2020
  • 23:30

İsviçre’de 18 Mart’ta Danıştay’ın açıkladığı kararnameyle, koronavirüse karşı mücadelede Federal Ofisin belirlediği sosyal korunma mesafesi ve hijyen normlarını uygulamayan şirketlerin faaliyetlerine sözde son verilmesi kararlaştırıldı.

Danıştay’ın kararına rağmen, gerekli işçi sağlığı önlemleri alınmazken, inşaatlardaki faaliyetler devam ediyor. Bununla birlikte, federal hükümetin inşaatların durmasını ve şantiyelerin kapatılmasını yasakladığı belirtiliyor.

24heures'te yer alan haberlere göre, Unia Sendikası’nın sekreteri Lionel Roche, sadece Cenevre kantonunda toplam 100’e yakın şantiyenin halen açık olduğunu bildirdi. Vaud kantonundaki iki ayrı inşaatta, düzenli olarak dezenfekte edilmiş tuvalet olmadığı, temizliklerin planlanmadığı, hidroalkolik jelin bulunmadığı, temizlenecek sabun bile tedarik edilmediği sekreter tarafından duyuruldu.

Romandie bölgesinde elektrik tesisat çalışanlarının üyesi olduğu derneğin sendika sekreteri Laurent Tettamanti, kantonlardaki iş sağlığı uzmanlarının sayısının sınırlı olduğuna dikkat çekti. Tettamanti, şantiyelerin birebir kontrol edilmesi ve hijyen kurallarının hayata geçirilmesinin imkansız olduğunu belirtti.

İnşaat şirketinin tehditkâr mektubu

Genel şubesi Thurgovie kantonunda bulunan, İsviçre’nin en büyük firmalarından HRS Real Estate, inşaatlarda çalıştırdığı şirketlere şantiyelerde faaliyetlerin durması veya gecikme yaşanması durumunda faturanın kendilerine kesileceği tehdidinde bulundu. Açıklamada “Sitenin terk edilmesine karşı hiçbir müsamaha gösterilmeyecektir, bu yönüyle sitenin sorumluluğu size ait olacaktır. Benzer bir şekilde, son erteleme başvuru tarihlerinin uzatılması ve bununla alakalı tüm mali talepler bugüne kadar şiddetle itiraz edilmektedir” denildi.

Cuma günü, Cenevre Devlet Konseyinin kararıyla tüm kantonda inşaatların durdurulması kararlaştırdı. Bu karar, İsviçre’de şimdiye dek bir ilk oldu. Fakat bu karar karşısında federal düzeydeki birçok yüksek idari kadronun “Kapatılması gereken şirketlerin listesi arasında şantiyeler bulunmuyor” iddiasıyla inşaatların kapatılmasının yasal olup olmadığını tartıştıkları öğrenildi.

Devlet Ekonomik İlişkiler Sekretaryası (SECO) ve Ekonomi Politikaları Dairesi Başkanı Eric Scheidegger, kapanacak şirketler listesinde inşaatların yer almadığını tekrar ifade etti. Bu listenin federal hükümetin yayınladığı kararnamede bulunduğunu söyleyen Scheidegger, aynı zamanda federal yetkililerin sorumlu sosyal ortaklarla sıkı iletişim halinde olduğunu ve bunun sadece Cenevre kantonundan ibaret olmadığını açıkladı.

Federal Halk Sağlığı Dairesi ile Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı Daniel Koch, Cenevre kantonunun geri adım atmak zorunda olabileceğini açıkladı. Aynı tartışmanın oteller için yapıldığını, Valais kantonunun otelleri kapattığını, fakat federal hükümetin açıkladığı kararname sonrası Pazartesi günü tekrar açmak durumunda kaldığını belirtti.

Cenevre’de inşaatların kapanmasına federal hükümetin yasak koymasından kaynaklı, Cenevre ve Bern arasında yasal bir süreç başlayabilir. Vaud kantonundaysa sadece devlete ait şantiyeler kapalı olduğu için pek sorun yaşanmayacak gibi gözüküyor.