İsviçre’de sokağa çıkma yasağı tartışmaları

Kapitalistler tüm dünyada olduğu gibi İsviçre’de de gerekli önlemleri almayarak işçi ve emekçilerin sağlığını hiçe sayıyorlar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Mart 2020
  • 21:37

Zürih Üniversite Hastanesi nöropatoloji bölüm başkanı Adriano Aguzzi, İsviçre genelinde eve kapanma çağrısı yaptı. Salgının önüne geçebilmenin tek yolunun bu olduğunu belirtilen doktora ilk destek, İsviçre’nin en büyük sendikası Unia’dan geldi.

Tessin Kantonu’nda alınan önlemlerin bu yönde olduğunu belirten Dr. Aguzzi, Federal Hükümet’in Tessin’deki önlemleri Anayasa’ya aykırı ilan etmek yerine, bu önlemleri genişleterek tüm İsviçre çapında uygulaması gerektiğini dile getirdi. “İsviçre’nin tamamı için sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir. Ekonomik zarardan hareketle gevşek tutulan önlemler en az 50 bin kişinin ölümüne yol açar. Asıl o zaman ekonomik zarar daha büyük olur” ifadelerini kullandı.

Dr. Aguzzi ilk olarak 13 Mart’ta İsviçre çapında sokağa çıkma yasağı uygulanması için çağrıda bulunarak, “gıda ve eczaneler dışındaki tüm mağazaları hemen kapatırsak ve sağlık personeli hariç herkes evde kalırsa, kriz üç ay içinde biter. İsviçre çok zengindir ve bunu göze alabilir” demişti.

Sermaye önlem almıyor ve kurallara uymuyor

Kapitalistler tüm dünyada olduğu gibi İsviçre’de de gerekli önlemleri almayarak işçi ve emekçilerin sağlığını hiçe sayıyorlar. Unia sendikası,“hayati olmayan alanlarda üretim durdurulmalı” çağrısı yaparak, çok sayıda işverenin çalışanların sağlığını koruma düzenlemelerine uymadığını vurguladı ve “sokağa çıkma yasağı olmadan, bu krizden çıkmamız çok daha uzun sürecek” dedi.

İşverenler Birliği’nden (Economiesuisse) Rudolf Minsch ise, sokağa çıkma yasağı ve üretimin durdurulmasının her şeyde fiyat patlamasına yol açacağını belirtti. Çin ile karşılaştırmayı kabul edilemez bulan Minsch, “Çin’deki siyasi sistem tamamen farklı. Yukarıdan aşağıya doğru yönetilir. İsviçre sorumluluk sahibi bir nüfusa sahip” diyerek, önerilen önlemlere hararetle karşı çıktı.

Oysa salgın dünya ölçüsünde hızla yayılıyor. Virüse yakalananların sayısı 550 bini, ölenlerin sayısı 25 bini aşmış durumda. İsviçre, nüfusa oranla hasta sayısı bakımından (12 bin vaka) dünyada ilk sıraya yerleşmiş bulunuyor. Buna rağmen egemenler ciddi önlemler almaya, zorunlu olmayan alanlarda üretimi durdurmaya yanaşmıyorlar.

Kızıl Bayrak / İsviçre