İsviçre’de salgına karşı önlemler gevşetiliyor

Bilim insanları ve uzmanların bu değerlendirmelerine ve şiddetle karşı çıkmalarına rağmen, işçi, emekçi ve tüm çalışanların sağlığı hiçe sayılarak, atılması planlanan adımlar, tamamen sermayenin çıkarları gözetilerek atılıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Nisan 2020
  • 22:33

Avrupa’da Almanya ve Avusturya’nın ardından İsviçre de korona salgınına karşı alınan önlemleri kademeli olarak kaldırıyor. 

27 Nisan’dan itibaren inşaat, bahçe/bahçıvan malzemeleri satan mağazalar ve çiçekçiler yeniden açılacak. Hastaneler normal çalışma hayatına dönecek, özel muayenehaneler hasta kabul edebilecek, özel ilkokullar eğitime başlayabilecek. Yanı sıra kuaför, masaj ve kozmetik stüdyoları da iş hayatına geri dönüyor. Federal hükümet, ilkokulların açılmasını “çocukların koronavirüs taşıyıcısı olmadığına” dayandırdı. 

11 Mayıs’ta gelecek olan ikinci aşamada devlete ait ilkokullarla birlikte bütün mağazalar açılacak. Federal hükümetin ikinci aşama için 29 Nisan’da yeniden bir değerlendirme yapması planlanıyor.

8 Haziran için öngörülen üçüncü aşamada ise, müzeler, hayvanat bahçeleri ve kütüphanelerin yanı sıra ortaokulların, meslek okullarının ve üniversitelerin açılması planlanıyor.

Bilim insanları ve uzmanlar tepkili

Salgın devam ederken federal hükümetin böyle bir karar alması bilim insanları, sağlıkçılar ve uzmanlar arasında tartışma ve tepkilere neden oldu.

Zürih Üniversitesi Hastanesi Nöropatoloji Kliniği Direktörü Adriano Aguzzi, federal hükümete ve Federal Sağlık Ofisi’ne (BAG) ağır eleştiriler yöneltti. Aguzzi, BAG Başkanı Daniel Koch’un “küçük çocuklara yeni korona virüsünün çok az bulaştığı ve taşıyıcı olmadıkları” tezinin “saçma ve bilime aykırı” olduğunu, çocukların da enfekte olabileceğini ve olduğunu dile getirdi. “Öngörülerin hızla değiştiğini biliyorum. Ancak, bir adım atılacaksa bu doğrulanabilir veriler kullanılarak yapılmalı. Çocuklara virüsün çok az bulaştığını ve taşıyıcı olmadıklarını iddia ederseniz, en azından ilgili kaynakları da açıklamanız gerekiyor” diyerek, atılan adımların hareket hızını arttıracağı için salgına yeni bir dalga ile yol açabileceğine işaret etti. 

Bern’deki İnsel Hastanesi çocuk pediatrik enfeksiyoloğu ve İsviçre Pediatri Derneği yönetim kurulu üyesi Christoph Aebi ise, yaptığı açıklamada, çocukların da bu virüsle enfekte olabileceği açıkken, Federal Sağlık Ofisi ve federal hükümetin planladığı adımları bilimsellikten yoksun ve saçmalık olarak değerlendirdi.

Bilim insanları ve uzmanların bu değerlendirmelerine ve şiddetle karşı çıkmalarına rağmen, işçi, emekçi ve tüm çalışanların sağlığı hiçe sayılarak, atılması planlanan adımlar, tamamen sermayenin çıkarları gözetilerek atılıyor. 

Kızıl Bayrak / İsviçre