İsviçre üniversitelerinde işgal ve direniş…

Cenevre ve Lozan üniversitelerinde başlayan Filistin’le dayanışma işgalleri Zürich Teknik Üniversitesi’ne, Bern Üniversitesine, Basel ve Freiburg üniversitelerine yayılarak devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Mayıs 2024
  • 20:30

Cenevre ve Lozan üniversitelerinde siyonist İsrail’in Filistin’deki soykırımını ve Batı’nın iki yüzlülüğünü protesto eden işgal ve direniş eylemlerinin başlamasının ardından geçen hafta Zürich Teknik Üniversitesi’ne, 12 Mayıs Pazar günü Bern Üniversitesine, 13 Mayıs Pazartesi günü de Basel ve Freiburg üniversitelerine yayılarak devam ediyor. 

Zürih Teknik Üniversitesi’nde işgal eyleminin başlamasından iki saat sonra polis öğrencileri zorla yerlerde sürükleyerek binadan çıkarsa da eylem üniversite bahçesinde ve civarında devam ediyor.

Cenevre Üniversitesi’nde İsrail’in Filistin halkına yönelik soykırımını protesto eden öğrenciler, Cenevre Üniversitesi'nin Gazze'de derhal ateşkesin sağlanması için çaba sarf etmesini, İsrail üniversiteleri ve araştırma enstitüleriyle iş birliğine son vermesini talep ediyorlar.

Bir haftadır devam eden işgal-direniş eylemi, dün itibarıyla üniversite yönetiminin tehditkâr söylemleriyle gerilime yol açtı. Bu sabah (14 Mayıs) saat 5’te öğrenciler polis zoruyla yerlerde sürüklenerek üniversiteden çıkarıldı. Dışarda eylemler devam ediyor.

Bir haftadır işgalin devam ettiği Lozan Üniversitesi'nde görev yapan yaklaşık 300 profesör, doktora öğrencisi ve asistan İsrail soykırımına karşı yapılan işgal eylemine destek veren bir bildiri yayınladı. Bildiride öğrencilerin taleplerine destek verilerek, üniversitelerin İsrail’in işlediği soykırıma karşı harekete geçmesi talep edildi.

12 Mayıs Pazar günü Bern Üniversitesi'nin Unitobler binası işgal edildi. İşgal yeri olarak Unitobler binasının seçilmesi tesadüf değil. Bu yerleşke Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü dahil Felsefe ve Tarih Fakültesi'ne ev sahipliği yapıyor. 

Üniversite yönetimi, bir öğrencisine şiddet uygulayan Axel Franzen adlı siyonist profesöre hiçbir yaptırım uygulamazken, öğrencilerin haklı eylem ve taleplerini “fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı adım” olarak değerlendirme iki yüzlülüğü gösterdi. Bern Üniversitesi’nde eylem sürüyor.

13 Mayıs Pazartesi günü Basel Üniversitesi’ni işgal eden öğrenciler, İsrail kurumlarıyla iş birliğinin sona erdirilmesini talep ediyor. 

Basel Üniversitiesi’nin Bernoullianum yerleşkesini işgal eden öğrenciler, üniversite yönetimi taleplerini karşılayana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirttiler. Öğrenciler İşgale paralel olarak, 15 Mayıs Çarşamba günü bir gösteri yapılacağını duyurdular. “Basel Üniversitesi, siyonist rejim kalıcı bir ateşkesi kabul edene kadar İsrail kurumlarıyla çalışmayı bırakmalı” diyen öğrenciler, “Basel Üniversitesi tarafından desteklenen İsrail kurumlarıyla tüm ilişkilerin kesilmesini, finansman programlarına ve projelere devam edilmemesini, Üniversite yönetiminin tüm finansman kaynaklarını açıklanmasını” da talep ediyorlar. 

Basel Üniversitesi yönetimi, 13 Mayıs Pazartesi akşamı tüm öğrencilere bir e-posta göndererek Filistin yanlısı eylemi ‘yasadışı işgal’ diye tarif ederek, işgal edilen binanın 14 Mayıs Salı akşamı saat 20.00’ye kadar boşaltması çağrısında bulundu. 

“Talebi yerine getirmesi halinde, çarşamba günü bir öğrenci heyetiyle görüşüp tartışacaklarını” belirten Üniversite yönetimi, “bu talebe uyulmaması halinde, daha farklı tedbirler alma hakkımızı saklı tutuyoruz” dedi. E-postada, "Olayların tırmanması halinde, protestoya katılan öğrenciler disiplin cezalarına çarptırılmayı beklemelidir" diyerek öğrencileri tehdit etti.

Basel Üniversitesi’nde eylem “baskılara boyun eğmeyeceğiz” şiarıyla, çarşamba günü için çağırısı yapılan eylemle devam edecek.  

Basel Üniversitesi’yle aynı gün başlayan Freiburg Üniversitesi’ndeki eylem de benzer taleplerle devam ediyor. Freiburg Üniversitesi yönetimi öğrencilere “14 Mayıs Salı gece saat 22’ye kadar üniversiteyi boşaltmamaları halinde polis zoruyla çıkartılacakları” tehdidinde bulundu.

İsviçre üniversitelerindeki eylemler, üniversite yönetimlerinin ve polis tehditlerinin eşliğinde devam ediyor. Eylemler şimdiden büyük bir kamuoyu desteği alarak, İsviçre devletinin ve Üniversite yönetimlerinin iki yüzlülüğüne ve  soykırımcı İsrail’le suç ortaklığına ışık tutmuş bulunuyor. 

Kızıl Bayrak / İsviçre