Her yıl sendikaların düzenlediği yürüyüş bu yılda İsviçre Bern’de düzenlendi. Son birkaç sene içerisinde giderek artan hayat pahalılığı ve azalan ücretler karşısında “Ücretlerimizi yükseltme zamanı” şiarıyla sendikalar kitlesel ve coşkulu bir yürüyüş düzenledi.
Saldırılara karşı İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) tarafından “Sermayenin saldırılarına karşı mücadeleye!” başlıklı Almanca ve Fransızca bildirilerle mücadele çağrısı yapıldı. BİR-KAR yürüyüşe “Kapitalist sömürüye, sosyal hak gasplarına ve işsizliğe karşı mücadeleye” şiarlı Almanca pankartla, Almanca ve Fransızca flamalarıyla katıldı. Yürüyüşte yerli birçok sol sosyalist grupların dışında Türkiyeli gruplar da yer aldı.
İsviçre’nin birçok kentinden tren ve otobüsler kaldıran sendikalar, Başkentin merkezindeki sokaklardan geçerek, Federal Hükümet binasının önünde geçip, miting örgütledi. Sendikalar adına gerçekleşen konuşmalarda, USS sendikası başkanı Pierre-Yves Maillard “Her şey daha pahalı hale geldi. Ekonomi iyi gitse de çalışanların cebinde beş yıl öncesine göre daha az para var. Ücretler enflasyonla uyumlu hale getirilmezse halk daha da yoksullaşacak. Bu politikanın geleceği yok. Bu nedenle ücretler nihayet yeniden yükselmelidir.” dedi. Unia sendikası başkanı Vania Alleva “Sonbaharda tüm maaşlarımızda önemli artışlar bekliyoruz. Kırıntılarla yetinmeyeceğiz! Ücretlerin reel olarak artması acil ve pek çok kişi için hayati önem taşımaktadır. Bunu başarmak için, son üç yıldaki enflasyonun tam olarak telafi edilmesine ihtiyacımız var. Bu nedenle Unia yaklaşık %5 oranında ücret artışı talep etmektedir.” İfadesinde bulundu. Son olarak Syna sendikası başkanı Yvonne Feri “İsviçre'de pek çok insan düşük ücretli sektörlerde çalışmaktadır. Eğitimli personel için geçinmeye yetecek makul asgari ücretler talep ediyoruz. Sendikalar artık ayda 4.500 frangın altında maaş verilmemesini ve tüm çırakların ‘ayda en az 5.000 frank kazanmasını’ talep ediyor.” diye vurguladı.
Eyleme 15 bin kişinin katıldığı aktarılarak, sahnede yer alan müzik grupların şarkılarıyla eylem son buldu.
İsviçre’de kemer sıkma politikaları
Yapılan son araştırmalara göre İsviçre’deki reel ücretler 2019 senesinde verilen ücretlerinin de altına düşmüş bulunmakta. Birçok insan sağlık sigortalarını ödemeyecek duruma gelmiş durumda, kreşlerin pahalılığı anne veya babanın işi bırakmasına neden olmakta ve kira fiyatları giderek yükselmekte. Sağlık ve eğitim koşulları da kâr hırsı ve kemer sıkma politikaları nedeniyle kötüleşmekte. Uzun çalışma saatleri, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle hemşirelerin neredeyse yarısı mesleği bırakmakta.
İsviçre’de son 5 yıldır hayat pahalılığı karşısında ücretler sürekli erirken, buna yeni saldırı reformları ve paketleri ekleniyor. 22 Eylül Pazar günü sağcı partilerin inisiyatifinde emekli ücretlerinde %12’ye kadar bir azalmaya neden olabileceği açıklandı. Yasa, banka ve sigorta şirketlerinin daha fazla kar elde etmesini sağlamak için, İsviçre’deki emeklilerin giderek daha uzun yaşamasını bahane ederek, yapılan hesaplarla ilişkilendiriyor. Ayrıca daha birkaç gün önce Federal hükümet bir açıklama yaparak, 2027 ile 2030 yılları arasında senelik 3,6 milyar Franktan başlayıp 4,6 milyar Frang’a kadar, başta 1 milyar Frank’la kreşlerde olmak üzere, yabancıların entegrasyonunda, basında, toplu ulaşımda, tarımda, araştırmada, uluslararası koordinasyonda, eğitimde, iklim politikasında ve binaların enerji yenilemesinde tasarrufa gidileceğini açıkladı.
Birçok sosyal alanda kısıtlamaya gidilirken askeriyenin bütçesi de artırılmaktadır. İsviçre’de krizin yükü emekçilerin sırtına yıkılmaya çalışılıyor.
Kızıl Bayrak / İsviçre