İsviçre’de emeklilik kasasına yönelik saldırı reddedildi

İsviçre’de adı “ikinci kasa” olarak bilinen emeklilik kasasına (LPP) yönelik, sağcı partiler tarafından bir saldırı yasası referandum yoluyla geçirilmek istendi. Yüzde 44,5 oranında katılım sağlanan referandumda, yasa tüm kantonlar tarafından reddedildi ve seçmenlerin yüzde 67,1’i yasaya hayır oyu verdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Eylül 2024
  • 09:30

İsviçre’de adı “ikinci kasa” olarak bilinen emeklilik kasasına (LPP) yönelik, sağcı partiler tarafından bir saldırı yasası referandum yoluyla geçirilmek istendi. 

Yasa, banka ve sigorta şirketlerinin emeklilere “dönüşüm oranı” adında vereceği yüzde 6,8’lik oranı yüzde 6’ya düşürerek, emeklilerin gelirinde yüzde 12’ye varan gaspa neden olacaktı. 22 Eylül Pazar günü yapılan referandumda yasa seçmenlerin üçte ikisinden fazlası tarafından reddedildi. Yüzde 44,5 oranında katılım sağlanan referandumda, yasa tüm kantonlar tarafından reddedildi ve seçmenlerin yüzde 67,1’i yasaya hayır oyu verdi. 

Yakın zamanda emeklilerin birinci kasası sayılan Yaşlılık ve Ölüm Sigortasında (AVS) yapılan yanlış hesaplamayla 2027 ile 2033 yılları arasında 14 milyar frank civarında fazla para kesilmesi planlandığı ortaya çıktı. Böylece sermaye partilerinin “emeklilik kasasının boşaldığı ve gelecekte emeklilere para yetmeyeceği” şeklindeki demagojisi ellerinde patladı. 2010 yılında da emeklilik kasasına yönelik bir saldırı gerçekleştirilmek istenmişti. LPP’deki “dönüşüm oranı” yüzde 6,8’den yüzde 6,4’e indirilmek istenmiş ve her beş senede bir tekrar gözden geçirilmesi hedeflenmişti. Ancak o saldırı da yapılan referandumda İsviçre toplumu tarafından reddedilmişti. 2017 Eylül’ünde ise, “Federal yasanın yaşlılık aylığı reformu” adı altında aynı hedefi güden bir saldırı gündeme getirilmişti. Ancak o da yapılan referandumda reddedilmişti. 

Sermaye iktidarının bu yasayı döne döne referanduma sunması, saldırıyı gerçekleştirme konusundaki pervasızlığın boyutu hakkında fikir veriyor. 

Kızıl Bayrak / İsviçre