İklim değişikliği nedeniyle ekonomik çöküş bekleniyor

Tekellerin çıkarlarını gözeten politikalarla kriz boyutuna varan iklim sorunu çözülemez.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Nisan 2021
  • 09:21

İklim değişikliği kontrol altına alınmadan böyle devam ederse dünya ekonomisinin büyük bir çöküş yaşayacağı belirtiliyor. Swissinfo.ch’de yer alan haberde Perşembe günü yayınlanan stres analizine göre, sıcaklık, önlem alınmaması durumunda yüzyılın ortasına kadar 3,2 derece artacak. Bu durumdan en çok Güneydoğu Asya ülkeleri etkilenecek. İsviçre merkezli Re Enstitüsü, 48 ülke için yapılan araştırmalara dayanarak Tayland, Malezya, Singapur gibi ülkelerde Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 40’tan fazla düşeceğini tahmin ediyor.

Yapılan tahminlere göre Çin ekonomisi de yaklaşık dörtte bir oranında keskin bir düşüş yaşayacak. Kuzey yarımküredeki ülkelerde ise düşüş oranı daha az olacak. Avrupa ve Kuzey Amerika’da düşüşün yüzde 10 civarında olacağı tahmin ediliyor. İsviçre görece hafif bir şekilde etkilenecek, ekonomi “sadece” yüzde 6 küçülecek.

İsviçre’ye komşu olan ülkeler daha kötü durumda olacak. Araştırmaya göre, Avusturya yüzde 8’lik bir düşüşle, Almanya yüzde 11’lik bir düşüşle başa çıkmak zorunda kalacak, Fransa’da ise yüzde 13’lük bir düşüş bekleniyor. Yüzde 15’lik düşüşle İtalya daha çetin bir durumla yüzleşecek. Yüzde 4’lük düşüşün beklendiği Danimarka, kontrolsüz iklim değişikliğinden en az ekonomik zarar gören ülke olacak.

Frenleme mümkün

Küresel ısınma, doğal afetlerin etkilerini şiddetlendirdiğinden, zaman içinde gelir ve verimlilikte önemli kayıplara neden olacak. Örneğin yükselen deniz seviyeleri, başka türlü verimli bir şekilde kullanılabilecek toprak kaybına neden olabileceği gibi, tatlı suların bir kısmının tuzlu hale gelmesi ve artan ısı stresi birçok alanda olumsuz etkilere yol açabilecek.

Swiss Re, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için kararlı önlemler alınırsa sonuçların hafifletilebileceğini belirtiyor. Araştırmaya göre, dünya sıcaklığının 2,6 derece artması bekleniyor. Bu ise küresel ekonomide yüzde 14’lük bir düşüşle sonuçlanacak. Bu senaryoya göre ise İsviçre ekonomisi yüzde 4,4 küçülecek.

Öte yandan Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılırsa ve sıcaklık artışı 2 derecenin altında kalırsa, küresel ekonomi yüzde 4 gerileyecek. İsviçre ise yüzde 1,4 düşüş yaşayacak 

Swiss Re: ‘‘Şimdi harekete geçmeliyiz”

Dünya nüfusu 2050 yılına kadar yaklaşık 10 milyara çıkacak ve bu nüfus artışı daha çok iklim değişikliğinden en çok etkilenmesi beklenen bölgelerde gerçekleşecek. Swiss Re enstitüsü, “Bu nedenle riskleri azaltmak ve net sıfır hedeflerine ulaşmak için şimdiden harekete geçmeliyiz” çağrısında bulunuyor.

İklim hedeflerine ulaşmak için, dünyanın en büyük CO2 yayıcıları tarafından koordine edilmiş önlemlerin alınması gerektirdiğini belirten kurum, şimdiye kadar çok az şeyin yapıldığını hatırlatıyor ve şunu belirtiyor:

“Düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş ancak kamu ve özel sektör bir araya gelirse başarılı olabilir.”

Swiss Re enstitüsü, sorunları saptıyor ancak nedenlerine dair bir şey demiyor ya da diyemiyor. Oysa Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmamasının esas nedeni, büyük tekellere hizmete öncelik tanıyan kapitalist devletlerin sözlerinde durmamasıdır. Tekellerin çıkarlarını gözeten politikalarla kriz boyutuna varan iklim sorunu çözülemez.