Hindistan’da büyük genel grev!

Hindistan’da işçi sendikaları ve çiftçiler bugün Modi yönetimine karşı genel greve gitti. Genel greve 250 milyon kişinin katılması bekleniyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Kasım 2020
  • 22:22

Hindistan'da işçi sendikaları ve çiftçiler, faşist Modi rejiminin koronavirüs sürecinde de sömürü ve sefalet saldırılarını yoğunlaştırması üzerine bugün genel greve gitti. Bugün başlayan genel grevin çiftçilerin protesto eylemleriyle birleştiğinde dünyanın bugüne kadarki en kitlesel genel grevi olduğu ifade ediliyor. Yaklaşık 250 milyon işçi ve emekçinin greve katılması bekleniyor.

Genel grev nedeniyle ulaşım, demir ve çelik fabrikaları, liman ve rıhtımlar, telekomünikasyon hizmetleri başta olmak üzere bankalar, finansal hizmetler ve çeşitli devlet daireleri, elektrik üretim birimleri, kömür madenleri, petrol ve doğalgaz üretim tesisleri gibi tüm üretim ve hizmet alanlarında çalışma durdu ya da işlemez hale geldi. Ulaşım ve elektrik alanındaki grevler, greve katılımın olmadığı alanları da etkileyerek günlük hayatı durdurdu. Greve katılmayan devlet daireleri, demiryolları, posta ve telgraf hizmetlerinin aralarında olduğu birçok devlet dairesinde aksamalar yaşandı.

Pandemiye rağmen gerekli ek işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmamasına tepkili sağlık emekçileri de greve katılımda başı çekti.

Üniversitelerden öğrenciler, eğitim emekçileri, sanatçılar, mühendisler, doktorlar, avukatlar, kadın örgütleri gibi kesimlerden de greve destek verildi.

Delhi barikatları aşıldı

Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler, Haryana, Uttar Pradesh ve Madhya Pradesh gibi birçok eyalette sokağa çıkıp işçilerin genel grevine katıldı. Faşist Modi işçilerin ve tarım emekçilerinin Delhi'ye ulaşmasını önlemek için otoyolları kapattı ve düzenin kolluk güçlerini eylemi engellemek için konuşlandırdı. Yansıyan haberlere göre başkente giden sekiz otoyolda çiftçiler engellenirken, binlerce insan ana yollar dışında kalan küçük hatları kullanarak gizlice kente gitti. Parlamento yakınlarındaki eyleme katılmak için şehre gidişler tüm gece devam etti.

Hindistan Sendikalar Merkezi (CITU) Haryana hükümetini Punjab ve Delhi arasındaki sınırları kapattığı için protesto etti. Kapatmanın “tamamen yasadışı, anayasaya aykırı ve otokratik” olduğunu ifade eden CITU, polisin gece yarısı köylere baskın düzenlediğini ve Haryana'da yüzlerce köylüyü tutukladığını aktardı.

Polis, Punjab eyaletinde çiftçilerin Yeni Delhi'ye gidişini engellemek için büyük bir barikat kurmuştu. Haryana'ya giden köprüdeki barikata bugün sabah saatlerinde yüklenen çiftçiler önce demir bariyerleri attı. Polis, barikatı aşmaya çalışan çiftçilere TOMA ve göz yaşartıcı gaz bombalarıyla saldırdı. Çiftçilerse taş ve sopalarla karşılık verdi. Polisin estirdiği teröre rağmen eylem kararlılığı sonuç verdi, barikat militan bir çatışmayla aşıldı. Polis kitleyi tutamayacağını görünce geri çekilerek eylemcilerin başkente gidişine izin verdi.

CITU ayrıca Odisha eyaleti hükümetinin “eyaletteki temel hizmetlerin (ESMA) korunması” yasasına dayanarak grevi yavaşlattığını belirtti.

10 büyük sendika ortak bir platform kurarak genel greve çağrı yapmıştı. Yalnızca hükümete yakın duran Bhartiya Mazdoor Sangh (BMS) Sendikası bu platforma girmedi. Ancak birçok eyalette bu sendika üyesi işçilerin de genel greve katıldığı aktarıldı. 10 sendikanın üye sayısı bile 200 milyonu aşıyor. Üyelerin dışındaki katılımlarla grevin dünyanın en kitlesel genel grevi olması bekleniyor.

Dün genel grevin arifesinde, yüzlerce sanayi sitesinde, işçi semtlerinde, gecekondu mahalleleri ve kasabalarda meşaleli işçi alayları yürüdü. Mitinglerle genel greve hazır olunduğu bir kez daha haykırıldı. Kerala'nın her bölgesinde bu dayanışma alayları gerçekleştirildi. Batı Bengal'deyse çiftçilerin ortak örgütlenmesinden genel greve destek olarak bugün tarlalarda çalışmama çağrısı yapıldı.

Çiftçiler, Modi rejiminin geçtiğimiz günlerde kabul ettiği ve “birlikte yetiştiricilik” adı altındaki sözleşmeli çiftçilik uygulamasına karşı çıkıyor. Çiftçiler, bu adımın devletin maddi desteğinin sona ermesi ve yasaların büyük tüccarların insafına bırakılması anlamına geleceğini vurguluyor. Tüm eylem alanlarında orak çekiçli flamaların dalgalanması da eylemin politik gücüne güç katıyor.

Genel grevin talepleri

Bugünkü grev, Modi'nin 2014'te başbakan olarak göreve başlamasından bu yana geçen altı yıl içinde beşinci grev. Bu yıl gerçekleşense ikinci büyük grev. Faşist Modi'nin sermayeye alan açmak için arka arkaya planladığı saldırı yasaları daha güçlü genel grev hareketlerini de beraberinde getiriyor. Sadece 8 saatlik çalışma günü gibi temel hakların erozyona uğraması veya asgari ücretin erimesi anlamına gelmiyor, aynı zamanda örgütlenme ve protesto hakkı da ciddi saldırılar altında kısıtlanıyor.

Koronavirüse karşı son kapanma sürecinde işlerini kaybedenlerle ilgili hükümetin hiçbir şey yapmaması, düşük maaşlı ve kayıt dışı çalışmaya itilen işçilerde tepkiyi körükledi. Yüzbinlerce göçmen işçiyse, korkunç koşullarda kölece çalışmak ya da geri dönmeye zorlanmak ikilemiyle karşı karşıya kaldı.

Genel grev taleplerinin başlıcaları şöyle:

- Tüm muhtaçlara kişi başı ayda 10 kg gıda yardımı; Emtia piyasasında spekülatif ticaretin yasaklanması yoluyla fiyat artışını kontrol altına almak için acil önlemler.

-Gelir Dışı Vergisi ödeyen tüm aileler için aylık 7500 Rs nakit yardım

-MGNREGA'yı, kırsal alanlarda yüksek ücretlerle yılda 200 günlük çalışma sağlayacak şekilde genişletmek; istihdam garantisinin kentsel alanlara genişletilmesi. İstihdam yaratmaya yönelik somut önlemlerle işsizliği sınırlamak.

-Tüm çiftçi karşıtı yasaları geri çekin

-İşçi karşıtı çalışma yasalarını geri çekin

-Tüm çalışanlar için evrensel sosyal güvenlik teminatı

-Kısa program çalışanları dahil tüm işçilere endeksleme hükümleriyle birlikte ayda 21.000 Rs'den az olmayan asgari ücretler

-Gelişmiş emekli maaşı tüm çalışan nüfus için 10.000 Rupi'den az olmamalıdır. EPS-95'i iyileştirin

-Finans sektörü de dahil olmak üzere Merkezi / Eyalet PSU'larına yatırımın durdurulması ve Demiryolları, Mühimmat Fabrikaları, Limanlar vb. hükümet tarafından işletilen üretim ve hizmet kuruluşlarının şirketleşmesini durdurma

-Sürekliliği olan ve uzun süre çalışılan işlerde taşeronlaşmanın durdurulması ve sözleşmeli işçiler için kadrolu işçilerle aynı ücret ve yardımların ödenmesi.

-Devlet ve PSU Çalışanlarının zorla erken emekliliğine ilişkin acımasız genelgeyi geri çekin.

-Başvurunun sunulduğu tarihten itibaren 45 gün içinde sendikaların zorunlu kaydı; ve ILO Sözleşmeleri C 87 ve C 98'in derhal onaylanması

-2020 Elektrik Değişiklik Tasarısını Geri Çekin

-NEP 2020'yi geri çekin. Halk Eğitimi için GSYİH'nın% 5'ini ayırın

-Herkes için Kamu Sağlığı. Halk Sağlığına GSYİH'nın% 6'sını ayırın