Hindistan’da Modi rejiminin ülkenin Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına davet ettiği Brezilya’nın faşist devlet başkanı Jair Bolsonaro emekçilerin yoğun tepkisiyle karşılaştı. Ülke genelinde çiftçiler başta olmak üzere emekçiler Bolsonaro’ya karşı eylemler yaptı.
Dünya çapında şeker kamışı yetiştiriciliği ve şeker üretiminde rekabet eden Hindistan ve Brezilya burjuvazilerinin şefleri Hindistan’daki kutlamalar vesilesiyle bir araya geldi. Bu görüşme için Cuma günü Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye ayak basan Bolsonaro ise emekçilerin protestolarıyla karşılandı.
Newsclick.in’de yer alan habere göre, Modi rejiminin şeker üretimine yetersiz destek uygulamasına yoğun tepkilerini dile getiren emekçiler, iki burjuva temsilcisinin emperyalist kapitalist tekellerin çıkarları uğruna işçi ve emekçilerin haklarını gasp etmesini protesto etti. Her iki yönetimin de sosyal yıkım politikalarını, baskıları ve kadın düşmanı politikaları hayata geçirdiği teşhir edildi. Hint emekçiler, gerici-faşist Bolsonaro yönetimine karşı Brezilya halkıyla da dayanışma içinde olduklarını vurguladı.
Bolsonaro da Modi de kapitalistlere çalışıyor
Çiftçiler başta olmak üzere binlerce işçi ve emekçinin katıldığı eyleme öğrenciler de destek verdi. Bolsonaro’nun Amazon ormanlarındaki yangınlar sırasında emperyalist tekelleri savunan tavırlar sergilediğini hatırlatan Hindistan Öğrenci Federasyonu (SFI) temsilcisi, “Amazon’un suyu, toprağı, ağaçları şirketlere açıldı ve Hindistan’da Modi’nin şirketler için yaptığı da tam olarak budur” ifadelerini kullandı.
Hindistan’a 4 günlük ziyaret gerçekleştiren Jair Bolsonaro yönetimi, Modi hükümetini, şeker kamışı yetiştiricilerine “fazla teşvik sunduğu” iddiasıyla Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etmişti. Buna karşın Hindistan’da emekçiler, Modi yönetiminin şeker üretimine yetersiz teşvik sunduğunu, işçi ve emekçilerin haklarının gasp edildiğini, üretimin çökertilmeye çalışıldığını savunuyor.
Konu Hindistan veya Brezilya’nın da ötesinde, Çin, Tayland gibi ülkeleri de kapsıyor ve esasta emperyalist kapitalist tekellerin çıkarlarında somutlanıyor. Zira Bolsonaro yönetimi, “Hindistan bu şekilde uluslararası şeker fiyatlarını düşürüyor” diyerek kendilerinin ve şeker piyasasındaki emperyalist tekellerin kârlarının düştüğünden yakınıyor. Modi rejimi de bu sonuca yol açmamak ama piyasadaki paylarını da koruma çabasıyla taraflarla ortaklaşma derdinde.
Dolayısıyla, kendi ülkelerindeki işçi-emekçilerin çıkarlarına saldırmaktana geri durmayan Bolsonaro ve Modi yönetimlerini yan yana getiren ortak payda; emperyalist tekellerin çıkarlarını korumak şeklinde gerçekleşiyor.