Hindistan’da 82 bin mühimmat fabrikası işçisinin grevi hükümete geri adım attırırken Bolivya’da ise maden işçileri Sumitomo tekelinin Pazar mesailerini gasp etmesine karşı grev başlattı.
Hindistan’da 82 bin işçinin grevi geri adım attırdı
Hindistan’da 82 bini aşkın işçinin grevi sonucunda özelleştirme planının geri çekildiği açıklandı.
Hindistan’daki 41 mühimmat tesisinde çalışan 82 bin işçi Salı günü sabah saatlerinden itibaren greve çıkarak üretimi tamamen durdurmuştu.
Khadki'deki Mühimmat Fabrikası, Khadki'deki Yüksek Patlayıcılar Fabrikası ve Pune'daki Dehu Yolu'ndaki Mühimmat Fabrikası'nın önlerinde greve çıkan işçilerin karşısında polis yığınağı yapıldı.
İşçilerin grevine memurların da destek verdiği belirtildi.
Grev sonucunda hükümetin özelleştirme saldırısında geri adım attığı açıklandı.
Tüm Hindistan Savunma Çalışanları Federasyonu (AIDEF), Hindistan Ulusal Savunma İşçileri Federasyonu (INDWF) ve RSS üyesi Bhartiya Pratiraksha Mazdoor Sangh (BPMS) tarafından dün yapılan açıklamada hükümetin fabrikaları özelleştirmeyeceğine dair kendilerine yazılı bir anlaşma imzalayacağını açıkladı.
Bugün veya yarın anlaşmanın imzalanacağını belirten sendikalar eğer yazılı anlaşma imzalanmazsa grevin süreceğini söylediler.
Hükümetin sadece şirketleri daha kurumsal bir hale getireceği belirtilirken grevi sonlandıran işçilerin yarın işbaşı yapacağı açıklandı.
Bolivya’da maden işçileri gasp edilen mesai ücretleri için grevde
Japon tekeli Sumitomo’nun, pazar çalışmasına karşı ücretlerini gasp ettiği Bolivyalı maden işçileri haklarını alabilmek için greve çıktılar.
19 Ağustos Pazartesi günü grevin başladığı Sumitomo’ya bağlı San Cristobal Mining şirketinde Maden İşçileri Sendikası’na üye olan 834 işçi bulunuyor.
İşçiler 8 Şubat 2019’da tahkim mahkemesi tarafından da kabul edilen ücret gaspının sona ermesini ve pazar günü yaptıkları çalışmalar karşılığındaki ücretlerin kendilerine ödenmesini istiyor.
Mahkeme kararına karşın Sumitomo işçilerin ücretlerini ödememekte diretiyor.
Sendika ise daha önce ücretleri ödemek için mahkeme kararı gerektiğini söyleyen Sumitomo yönetiminin şimdi ise alınan karar karşısında sessiz kalmalarına ve adım atmamalarına tepki gösteriyor.