G7 Zirvesi Japonya’nın Hiroşima kentinde toplandı

ABD ile G7 üyesi müttefikleri, 19 Mayıs’ta zirvenin başlamasından hemen önce, Rusya'nın “askeri ve ekonomik olarak savaş yeteneğini engellemek için yeni yaptırımlar uygulayacaklarını” ilan etmişti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Mayıs 2023
  • 08:00

G7 Zirvesi 19 Mayıs günü Hiroşima'da Rusya'ya karşı yeni yaptırımların duyurulmasıyla başladı. ABD’nin 1945’te atom bombasıyla yok ettiği kentlerden biri olan Hiroşima, Batı tarafından güya ‘barışın kenti’ olarak anılıyor. Oysa bu kentte başlayan G7 zirvesinde konuşulan konuların başında Rusya-Ukrayna savaşı var.

Savaş kundakçılığı yapan G7 liderleri, ilk olarak Hiroşima’daki Barış Anıtı’nı ziyaret edip çelenk bıraktı. Emperyalist çıkarlarından ödün vermeksizin timsah gözyaşları dökenler, sözde Ukrayna'da olası bir nükleer çatışmayı engellemek için çaba harcıyor. Oysa Ukrayna savaşına sürekli benzin dökerek, olası bir nükleer savaş tehlikesini sürekli büyütüyorlar.

Hiroşima’da sergilenen bu ikiyüzlü seremoniyi ve G7 zirvesini protesto etmek için kitleler sokaklara çıktı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı Hiroşima sokaklarında göstericiler zirve aleyhine sloganlar attı ve “G7'ye hayır!”, “Emperyalist zirve!”, “Ukrayna'dan ellerinizi çekin!” yazılı pankartlar taşıdı.

***

ABD ile G7 üyesi müttefikleri, 19 Mayıs’ta zirvenin başlamasından hemen önce, Rusya'nın “askeri ve ekonomik olarak savaş yeteneğini engellemek için yeni yaptırımlar uygulayacaklarını” ilan etmişti.

Konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda hedeflerinin Rusya'yı G7 teknolojisine, endüstriyel ekipmana ve savaş sanayisini destekleyen hizmetlere erişimden mahrum bırakmak olduğunu belirttiler. Zirveye katılan devletler ayrıca Rus elmaslarının satışına kısıtlamalar getirileceğini ve bu değerli taşlara ambargo uygulanacağını söylediler. Ayrıca bakır ve alüminyum da dahil olmak üzere Rus metallerinin ithalatını engelleyecek önlemler alınacağı açıklaması yapıldı. Rusya, dünyanın en büyük elmas üreticisi olarak kabul ediliyor. 

Üst düzey bir ABD'li yetkili ise, “Rusya'yı ekonomik olarak izole etmek, savaş yürütme yeteneğini zayıflatmak için yeni adımlar atılacak” açıklaması yaptı. Bu ise, Ukrayna savaşına benzin dökmeye devam edecekleri anlamına geliyor. Yetkili, ABD'nin ihracat konusundaki “kara listesine” yetmiş varlık ekleyeceğini ve Rus ekonomisinin yeni sektörlerine yaptırım uygulayacağını söyledi.

***

Sürpriz bir kararla zirveye katılacağı bildirilen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek Arap Birliği Zirvesi’ne seslendikten sonra 20 Mayıs’ta Hiroşima’ya gitti. Zelenski, başlangıçta yalnızca video konferans aracılığıyla katılacağını belirtmişti ancak zirveye şahsen katılma kararı aldı. Bir süredir Avrupa ve Arap ülkelerinde yaptığı temaslarla savaş uçağı bulmak için temaslar Zelenski, emperyalist efendilerinden silah dilenmeye devam ediyor.   

***

Zirvenin kalan günlerinde esas gündemin Çin’le olan ticari ve ekonomik ilişkilerin yönünü belirlemek olacağı belirtildi. G7 ayrıca, Rus birliklerinin Ukrayna’dan tamamen ve koşulsuz olarak geri çekilmesi talebinin ortak bir karar olarak tanımlanacağını belirtiyor. Hegemonya çatışmasında asıl rakip Çin olduğu için, ABD G7 üyelerini, Çin’e karşı tutum almak konusunda ikna etmeye çalışacaktır. Bu sayede sadece Çin'in değil, Brezilya, Arap Birliği ve Afrika devletlerinin Ukrayna savaşına müzakere yoluyla çözüm bulma çabalarını baltalamayı amaçlıyor. Daha önce Çin’in arabuluculuk önerilerine açık olan Kiev’i baskılayıp savaş çığırtkanlığına devam edecekler.